Styrelse afviser pålægsforbud

Engelske medier skriver i dag, at Danmark forbyder den britiske specialitet, Marmite. Det er en misforståelse, siger Fødevarestyrelsen.

Marmite er en ældre britisk specialitet. Her er det en reklame fra 1946. (Foto: Scanpix © Scanpix)

BBC, The Guardian, Telegraph og en række andre britiske medier skriver i dag, at Danmark forbyder Marmite.

Men det passer ikke, ifølge Jens Terkel Jensen, souschef i Fødevarestyrelsens ernæringskontor.

- Det er ikke forbudt at sælge Marmite i Danmark. Men man må ikke sælge det uden en tilladelse, siger han.

Brunt gær

Marmite er et brunt smørepålæg produceret af gærekstrakt, der er populært blandt briter og i flere af landets tidligere kolonier, for eksempel Australien.

Men Marmite, der laves i England, er beriget med vitaminer og derfor er det forbudt i Danmark, skriver The Telegraph.

Avisen citerer Marianne Ørum, indehaver af forretningen Abigail's i København, der sælger britiske fødevarer.

- Alle englændere her ryster på hovedet og siger det er vanvittigt. Jeg er enig, men det er jo lov, siger hun ifølge den britiske avis.

Briter oprørte

Historien i de britiske medier om det danske forbud vækker harme blandt læserne.

- [...] the whole of Denmark smells of pig shit. (hele Danmark lugter af griselort, red.), kommenterer en læser artiklen i The Telegraph.

En anden spørger, om der overhovedet er noget i Danmark, der ikke er forbudt. Andre ser det som en forlængelse af den øgede kontrol ved de danske grænser.

Tim Dowling, kommentator på avisen The Guardian, foreslår, at Storbritannien boykotter dansk bacon, dansk design og Lego.

Ikke forbudt

Men briterne hidser sig op på et forkert grundlag, forklarer Jens Terkel Jensen fra Fødevarestyrelsen.

- Firmaet (der importerer det, red.) kan søge om tilladelse. Så får de en godkendelse, hvis produktet ikke udgør en risiko for danske forbrugere, siger han.

Fødevarestyrelsen mener, at historien om 'forbuddet' kan spores til Nordjylland.

- Det bunder i en sag fra Ålborg, hvor en lille virksomhed har importeret en række produkter fra Storbritannien. Den er blevet orienteret af den lokale fødevarekontrol om, at hvis man vil sælge berigede fødevarer i Danmark, skal man ansøge om godkendelse, før man sælger det, fortæller Jens Terkel Jensen.

Bad journalist vente

Avisen The Guardian rettede i går henvendelse til Fødevarestyrelsen for at få opklaret, om det brune smørepålæg var forbudt på det danske marked.

Men Fødevarestyrelsen meddelte, at det ikke var muligt at få et svar før senere på ugen.

- Den medarbejder, der beskæftiger sig med det her, var travlt optaget. Derfor bad vi journalisten om at vente til torsdag.

Det vil sige to dage. Burde I ikke have rykket lidt hurtigere på det?

- Jamen, det var en helt almindelig forespørgsel. Vi fik ikke at vide, at journalisten ville gå ud med en historie om, at vi forbød Marmite i Danmark. Det var slet ikke på tapetet, siger Jens Terkel Jensen.

Stadig på nettet

Fødevarestyrelsen har i dag talt med flere britiske medier og udsendt en engelsk pressemeddelelse i håb om, at medierne vil rette fejlen.

Historierne er dog stadig at finde på nettet.

Facebook
Twitter