Styrelse hemmeligholder listeria-syndere

Forbrugerne må ikke få at vide, hvad det var for virksomheder, der fortsatte med at sælge og servere potentielt farlige pålægsprodukter.

(Foto: Teresa Klüver)

Omkring 40 virksomheder, der alle havde modtaget produkter der stammer fra Jørn A. Rullepølser, trak ikke deres produkter tilbage, som de skulle.

De fortsatte med andre ord med at sælge eller servere pålæg, som potentielt har indeholdt listeria. Det oplyste Fødevarestyrelsen sidste onsdag.

Loven spænder ben

Men Fødevarestyrelsen vil ikke offentliggøre listen over de omkring 40 virksomheder, så forbrugerne kan finde ud af om de har købt de potentielt farlige produkter.

Fødevarestyrelsen forklarer til DR Nyheder, at de ifølge lovgivningen på fødevareområdet ikke må offentliggøre navnene på konkrete virksomheder og produkter, før sagerne er færdigbehandlede, hvilket kommer til at tage en uges tid mere.

Forbrugerrådet: Går for lang tid

Hos Forbrugerrådet har de svært ved at se logikken.

- Noget kan tyde på at der går lidt for lang tid, før vi forbrugere får den endelige besked, om der kan være problemer med nogle af de varer, vi har i køleskabet, siger Lars Pram, der er direktør i Forbrugerrådet Tænk, til DR Nyheder.

Politikerne må se på reglerne

I løbet af efteråret skal der indgås nyt fødevareforlig på Christiansborg. Lars Pram opfordrer politikerne til at tage sagen op.

- Der synes jeg det er rigtig vigtigt, at de kigger lovgivningen igennem, så vi sikrer at sikkerheden for forbrugerne står i første række, siger Forbrugerrådet Tænks direktør.

Syndere har rettet ind

Fødevarestyrelsen understreger, at de omkring 40 virksomheder, som er en blanding af grossister, mellemled og forretninger, nu har trukket produkterne tilbage.

Det betyder at for eksempel butikker skal skilte med, hvilke produkter de har solgt, som kan indeholde listeria.