Styrelse lukker smuthul: Nu bliver cigaretter med mentol helt ulovlige

Siden mentolforbuddet i maj 2020, har det stadig været muligt at købe cigaretter med mentol på grund af EU-lovgivning.

Primært tobaksproducenten Japan Tobacco International har forsat salget af cigaretter med mentol efter mentolforbuddet i maj 2020. Syv cigaretmærker fra producenten er blevet undersøgt for at have en karakteriserende mentolsmag. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Snart er det helt slut med mentol i danske cigaretter.

Sikkerhedsstyrelsen, der kontrollerer det danske cigaretmarked, har i går udsendt en orientering til de danske tobaksproducenter, hvori der står, at cigaretter med mentol på ingredienslisten overtræder loven.

DR Nyheder har tidligere beskrevet, hvordan man stadig har kunnet købe cigaretter med mentol trods indførelsen af et mentolforbud i maj 2020.

Men nu skal det ifølge Sikkerhedsstyrelsen være helt slut med cigaretter med mentol i Danmark. Styrelsen går i gang med at kontrollere de berørte produkter i næste uge.

Letter inhalering og nikotinoptag

Sikkerhedsstyrelsen har rådført sig ved Sundhedsstyrelsen og professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger.

De vurderer, at mentol i cigaretter gør det nemmere at inhalere tobaksrøg og henviser til studier, der viser, at nikotinrygere har flere nikotinbindende receptorer i hjernen sammenlignet med personer som ryger cigaretter uden mentol.

Og det bryder med loven om tobaksvarer, hvor det fremgår, at 'røgtobak ikke må markedsføres i Danmark, hvis tobaksvaren indeholder tilsætningsstoffer der letter inhalering eller nikotinoptagelse'.

I sin vurdering til Sikkerhedsstyrelsen bemærker Charlotta Pisinger også, at mentol i cigaretter gør det lettere at starte med at ryge for unge, uerfarne rygere.

- Mentol reducerer den krasse smag af tobaksrøg og har en kølende og smertestillende effekt, som hæmmer hosterefleksen, skriver hun i sin vurdering.

EU-direktiv gav smuthul for cigaretter med mentol

Det har været muligt for tobaksproducenterne at fortsætte salget af cigaretter med mentol, fordi EUs tobaksvaredirektiv kun forbyder 'karakteriserende smag' af mentol.

Producenten Japan Tobacco International, der står bag det populære mentol-mærke Camel Activate, har hævdet, at cigaretten ikke smagte karakteriserende af mentol. Dermed har de kunnet fortsætte salget.

I efteråret 2020 lancerede Japan Tobacco en 'limited edition' indpakning til Camel Activate, hvor der var påsmurt mentol på toppen, som man kunne gnide på sine finge. Firmaet hævdede stadig, at cigaretten ikke var en mentol-cigaret. (Foto: Emil Hobolt Mortensen © (c) DR)

I oktober 2020 beskrev en ung ryger ellers smagen af Camel Activate sådan her for DR:

- De smager som om, du lige har bidt første bid ned i et Stimorol-tyggegummi, siger Louis Feigenberg, der studerer filosofi på Københavns Universitet.

Kræftens Bekæmpelse har henover sommeren 2020 afholdt fokusgruppeinterviews med danske rygere. Her beskrev flere deltagere, at der stadig var et alternativ til traditionelle mentolcigaretter, som fortsat smagte af mentol: Camel Activate.

Nu vil Sikkerhedsstyrelsen lukke smuthullet og forbyde alle cigaretter, der har nogen form for mentol på ingredienslisten. Det glæder Kræftens Bekæmpelse.

- Det er vi rigtig glade for, for det her sætter en prop i det største hul, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

DR Nyheder har kontaktet Japan Tobacco International for en kommentar. Producenten siger, at de ikke har fået brevet fra Sikkerhedsstyrelsen. Sikkerhedsstyrelsen fastslår dog, at det er sendt ud til alle producenter og brancheforeninger i går.

FacebookTwitter