Sunde bankforretninger

Når du går i banken skal du sammenligne det med at gå på indkøb - det er cool buisness.

Når du går i banken skal du sammenligne det med at gå på indkøb - det er cool buisness. Hold dig derfor ikke tilbage med at undersøge andre bankers tilbud, prutte om prisen og stå på dine egne krav til "varen".

Gør dine bankforretninger sundere

I Danmark findes der ca. 130 banker. De har alle forskellige tilbud til dig som forbruger, og derfor bør du undersøge priser og vilkår i andre banker end din egen, hvis du vil tjekke efter om dine bankforretninger er sunde - for dig! Et lån i banken kan sammenlignes med et hvilket som helst andet køb, og banken handler med dig for at tjene penge. Drop derfor autoritetstroen og husk på, at det er dig der bestemmer - f.eks. kan renter altså godt forhandles!

Her følger en række gode råd:

 • Bevar lidt sund skepsis og skriv ikke under på det første det bedste lånetilbud. Husk at personalet i kassen og bankrådgiverne er sælgere for den bank, du er gået ind i.

 • Prut om prisen - gør din bank opmærksom på, at du har fundet ydelsen billigere et andet sted. Kun 1/3 af alle bankkunder har forsøgt at forhandle om rentesatsen på et lån i deres bank - men det lykkedes til gengæld hele 8 ud af 10 at få renten sat ned!

 • Tjek med jævne mellemrum, om det kan betale sig at skifte bank på hjemmesiden pengeinstitutternes priser.

 • Skift bank, hvis der er mulighed for at høste væsentlige besparelser. Har din bank løbende opfundet nye gebyrer, bør du også overveje, om ikke du kan få bedre vilkår i en anden bank. I princippet skal du blot kontakte den bank, du ønsker at blive kunde i, så klarer banken resten. Ofte vil den nye bank tilbyde at betale alle omkostningerne, hvis du vælger at skifte bank.

 • Undersøg før du skifter bank, om din hidtige bank tager gebyrer i forbindelse med skiftet. Der vil typisk være et gebyr, hvis de skal overflytte særlige opsparingskonti, som f.eks. børneopsparinger og pensionsopsparinger. Hvis de tager gebyrer, så gå selv ned i banken og hæv det, der står på kontiene og sæt dem ind i den nye bank.

 • Undersøg, om du kan samle alle dine bankforretninger et sted - du har ingen grund til at være loyal - gør det, der er mest fordelagtigt for dig selv.

 • Vær opmærksom på, at der kan være et gebyr, hvis du hæver penge i en hæveautomat - afhængig af hvilken bank, du har og på hvilket tidspunkt af døgnet, du hæver. Det kan også koste penge at have et kombineret VISA-dankort.

 • Opbevar aldrig din pinkode sammen med dit dankort! Hvis du mister dit dankort, så spær det med det samme - du er nemlig ikke ansvarlig for tab, der opstår efter, banken eller PBS har fået besked om, at kortet skal spærres.

 • Læs meget mere om sunde bankforretninger på Forbrugerrådets hjemmeside - søge under "bank".

Når du betaler og bruger bank

At betale sine regninger til tiden er en af hjørnestenene i en god økonomi. På alle regninger står en dato for sidste rettidige indbetaling. Overskrider man den, risikerer man dyre gebyrer.

Kuvertordning

Det er også dyrt – og besværligt – at betale sine regninger på posthuset eller i banken. På posthuset betaler man 12 kr. pr. regning, og i bankerne koster det typisk 10-12 kr. at betale en enkelt regning. Man kan spare både tid og penge ved i stedet at få en såkaldt kuvertordning. Så sender man alle regningerne i en speciel kuvert, og så tager banken "kun" mellem 3 og 5 kr. pr. regning.

Betalingsservice

Mange af de regninger, man betaler fast, kan betales gennem Betalingsservice, hvor pengene trækkes fra ens konto, uden at det koster noget. Betalingsservice er måske nok nemt, men selv om man får en oversigt hver måned, betyder det ofte, at man mister overblikket og ansvarligheden i forhold til sine udgifter.

Hjemmebank

Har man computer med internetadgang, er det alt i alt den bedste og billigste løsning at betale sine regninger selv elektronisk. I mange banker er det gratis, mens det i nogle banker koster 1. kr. pr. regning. Har du ikke homebanking endnu, så forhør dig i din bank om muligheden for at få det – eller benyt evt. lejligheden til at skifte bank – fx til en ren internetbank, hvor man typisk får bedre renter og betaler færre gebyrer.

Vidste du, at:

 • De fleste banker tilbyder gratis rådgivning, og bankerne er underlagt skrappe regler for indholdet af rådgivningen. Rådgiveren skal oplyse dig om priser og vilkår for ydelserne, og ifølge lovgivningen skal rådgiveren tilgodese dine interesser. Hvis man efter en rådgivning indgår en aftale skal aftalen nedfældes på papir. Det er altid en god ide at få rådgivning fra mere end en bank. Læs mere i "Høring vedr. god skik for finansielle virksomheder" på Finanstilsynets hjemmeside

 • Stort set alle banker med et filialnet tilbyder også netbank (homebanking). Men der findes også rene netbanker, der ikke har et filialnet. Har du adgang til en computer kan der være mange penge at spare ved selv f.eks. at betale regninger og overføre penge. Overvej med dig selv, om du har behov for at kunne gå ned i en bankfilial eller om du vil kunne klare dig med en "hjemmbank".

 • Hvis du er villig til at binde dine penge i en længere, fast periode, er det muligt at få en garanteret (høj) rente. Bliver du træt at ikke at få nogen renteindtægt, skulle du iøvrigt overveje at skifte bank. Kan du undvære pengene, bør du overveje at investere i værdipapirer.

 • Du kan tjekke bankernes gebyrer på pengeinstutternes priser.

 • Forbrugerstyrelsen samarbejder med Mybanker om at indhente pengeinstitutternes satser på ind- og udlån. Du kan finde top 10 på de billigste satser inden for: kreditkort, indlån, udlån, billån og forbrugslån: Pengeinstitutternes satser på lån

Facebook
Twitter