Sundhedsekspert: Flere danskere vil blive behandlet i udlandet

Endnu er der få, der søger lægebehandling i andre EU-lande, men flere vil springe de danske ventelister over i fremtiden, spår ekspert.

Kent Kristensen vurderer, at flere danskere vil tage til udlandet for at få behandling, når muligheden bliver bredere kendt. (Foto: DR © DR)

Synes du, at ventelisten er for lang på en brokoperation i Danmark, kan du få den samme operation lavet i Sverige og sende regningen til den danske stat.

Nye EU-regler, der trådte i kraft for et år siden, har forbedret danskeres og andre EU-borgeres adgang til lægelig behandling i de øvrige EU-lande.

- Det betyder, at man som patient får mulighed for at springe køen over. At man får mulighed for at blive behandlet med en kortere ventetid i et andet EU-land end herhjemme, siger Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret på SDU til DR Nyheder.

Flere vil tage af sted

Der er dog stadigvæk meget få, der gør brug af retten til at søge behandling i udlandet. Kent Kristensen vurderer, at der er tale om 'et par hundreder' personer årligt.

Det er ikke lykkedes at få en samlet opgørelse fra regionerne, men i Region Syd har man fået 33 ansøgninger om at refundere udgifter til udlandsbehandling i årets første otte måneder.

Kent Kristensen vurderer, at flere danskere vil søge til udlandet i takt med, at det går op for folk, at muligheden er der.

- Jeg tror, at omfanget vil være stigende.

Sprogbarriere

Han peger dog samtidig på en række andre ting, der spiller en rolle i forhold til, om folk søger mod udlandet.

- På de fleste områder er vi ret godt med, når det handler om ventelister. Og så handler det om tryghed. I udlandet skal man have en dialog med det sundhedsfaglige personale på et andet sprog, og så er der et krav til, at man skal lægge pengene ud selv.

Ved behandling i udlandet skal man selv lægge penge ud for behandlingen. Man kan derefter få refunderet behandlingen op til det niveau en tilsvarende behandling ville koste i Danmark.

Godkendelse eller ej

Visse behandlingstyper kræver en forhåndsgodkendelse fra den region, man tilhører.

De fleste ambulante behandlinger kræver derimod ikke en forhåndsgodkendelse fra regionen, men blot en lægehenvisning.

Det kan for eksempel være i tilfælde som en kikkertoperation i knæet eller en brokoperation, hvor man får foretaget operationen og kan forlade hospitalet eller klinikken igen samme dag.

Læs mere om reglerne her.

Svensk afdeling

Ifølge brancheforeningen for Privathospitaler- og klinikker overvejer flere private sundhedsklinikker i Danmark i øjeblikket at åbne en afdeling i vores nabolande.

Blandt dem er Hidros, der behandler folk med svedproblemer. Næste år åbner Hidros en afdeling i Malmö.

Fra den svenske klinik kan de tilbyde deres danske patienter behandling fra dag et efter, at patienterne har fået stillet en diagnose.

Patienterne skal blot selv lægge ud for behandlingen.

Facebook
Twitter