Super Mario indtager EU's centralbank

Det bliver en italiener, som tirsdag sætter sig til rette i Frankfurt som chef for Den Europæiske Centralbank, mens den økonomiske krise raser.

Det bliver en italiener, som tirsdag sætter sig til rette i Frankfurt som chef for Den Europæiske Centralbank, mens den økonomiske krise raser. (Foto: FRANCOIS LENOIR © Scanpix)

I Italien kender de ham som 'Super Mario' - et kælenavn, han har fået for sin sikre styring af landets bankforretninger.

Hans rigtige navn er Mario Draghi og i dag kommer han for alvor på prøve, når han overtager ledelsen i Den Europæiske Centralbank (ECB).

Den 64-årige Draghi afløser franskmanden Jean-Claude Trichet, som har været formand for ECB's bestyrelse i otte år.

Kommer fra Italiens centralbank

Draghi har de seneste seks år været direktør i Italiens centralbank. Han kommer til på et tidspunkt, hvor Europa befinder sig i den dybeste økonomiske krise i mange årtier.

Et topmøde sidste uge for stats- og regeringscheferne i de 17 euro-lande endte med en aftale om at rekapitalisere de europæiske banker, så de blandt andet kan modstå tab på den græske gældskrise.

De enedes om en kontrolleret statsbankerot i Grækenland, og samtidig skal euro-landene fra 2013 præsentere troværdige statsbudgetter.

En ny europæiske pagt

Selv har den nye ECB-chef kaldt det en historisk mulighed for at skabe "en ny europæisk pagt", hvor landene afgiver suverænitet, når det gælder deres økonomiske politik.

Draghis Italien har ikke det bedste rygte lige nu. Italiens politiske system er kaotisk, og premierminister Silvio Berlusconis ekstravagante stil som leder skaber panderynker rundt om i Europa. Med den største gæld i Europa sidder Italien på en tidsindstillet bombe.

Ingen italiensk syge

Men europæiske politikere og bankfolk frygter ikke, at Draghi er smittet af den italienske syge.

Draghi overtog ledelsen i Italiens centralbank i 2006 fra Antonio Fazio, som kom under anklage for med ulovlige midler at have forhindret udenlandske banker i at overtage Banco Antonveneta. Fazio blev mandag idømt tre et halvt års fængsel for dette forhold ved en domstol i Rom.

Draghi, der kom fra en post i den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, beskrives som en effektiv administrator, der har forsøgt at skærme de italienske banker mod de værste storme under den globale finanskrise.

Frankrig ønsker, at Draghi skal bruge ECB's monetære styrke offensivt til at bekæmpe krisen. Tyskland trækker i en anden retning og er formildet af, at han sætter inflationsbekæmpelse højt.

Facebook
Twitter