Superligaens økonomiske top 14: Brøndby skraber bunden i rødt regnskabsår

Superligaklubberne kom ud af 2017 med et samlet minus. Igen står FCK for det største overskud.

(Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Superligaklubbernes evne til at lave overskud har de seneste år delt sig i to.

Mens FCK, FC Nordsjælland og AaB ligner sunde forretninger med pæne overskud, har især AGF, OB, FCM, Brøndby og Lyngby endog meget svært ved at få forretningen til at køre rundt.

Det viser årets gennemgang af superligaklubbernes regnskaber, som Idrættens Analyseinstitut og DR Nyheder står bag.

Den samlede bundlinje for klubberne, der spillede superliga i seneste sæson, ender i et lille minus på seks millioner kroner.

Og havde det ikke været for selskabet bag FCK, Parken Sport & Entertainment, havde underskuddet været langt større. Koncernen landede et overskud på 40 millioner kroner i 2017.

- Selskabet bag FC København er det store økonomiske flagskib i ligaen. Det skyldes, at koncernen driver en forretning med flere ben, som næsten alle giver overskud. Den økonomiske tyngde har gennem tiden også betydet, at FCK har været sportsligt dominerende, siger Rasmus Storm, der er analysechef hos Idrættens Analyseinstitut.

Klubbernes økonomi følger ikke med

Selv om hjulene flittigt roterer i dansk økonomi, smitter den gode samfundsøkonomi ikke for alvor af på dansk klubfodbold.

En lang række klubber spiller med store underskud, og omsætningen ligger stadig langt fra toppen i nullerne.

- Det er selvfølgelig isoleret set problematisk, at klubberne bliver ved med at have underskud. Men vi ved, at de har en høj overlevelseskraft, fordi der altid står hjælp klar i kulissen, hvis klubberne kommer i økonomiske problemer.

- Målet må være, at der er økonomisk balance for alle klubber, men spørgsmålet er, om det nogensinde kommer til at ske, siger Rasmus Storm, analysechef i Idrættens Analyseinstitut.

1. Forretningen sprudler i FCK

+ 40,7 millioner kroner

Halvdelen af de penge, der bliver tjent i Superligaen, står koncernen bag FC København for.

Forretningen Parken Sport og Entertainment står på fire ben: FC København og Parken, Lalandia, Fitness.dk og kontorejendomme. I 2017 blev et nyt forretningsben føjet til, da e-sportsholdet, ES North, så dagens lys.

Koncernens omsætning faldt sidste år med over 100 millioner kroner til 1,3 milliarder kroner.

Faldet skyldes, at FCK ikke som året før spillede Champions League, men måtte 'nøjes' med europæisk fodbold i Europe League, som sluttede med et samlet nederlag til det spanske storhold Atletico Madrid i februar i år.

FC København udvidede sidste år forretningspaletten med esportsholdet North, som spiller counterstrike. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Med en fjerdeplads i den netop afsluttede superligasæson skal FCK igen ud at prøve kræfter med Europe League.

Resultatet i Parken Sport & Entertainment ender efter skat på 40,7 millioner kroner i 2017, hvilket for andet år i træk gør FCK til den ubestridte duks i Superligaens økonomiske top-14.

Til forskel fra sine nærmeste konkurrenter er Parken Sport & Entertainment en sund forretning. Man skal dog ikke langt tilbage i historien, før FCK var i dyb krise, men blev reddet af en kapitalindsprøjtning på 504 millioner kroner i 2010. Den største i kapitaludvidelse i dansk fodboldhistorie.

2. Regnskabsteknik giver nedrykkere plus på kontoen

+ 14 millioner kroner

Fodboldmæssigt har det været et forfærdeligt forår for den midtjyske klub, Silkeborg IF, der først tabte pokalfinalen til Brøndby og siden mistede sin plads i Superligaen til Esbjerg.

Men økonomisk er der sorte tal på bundlinjen i Silkeborg Invest, som er holdingselskabet bag Silkeborg IF.

Isoleret set er resultatet af driften dog negativt, men grundet regnskabsteknik kan selskabet notere sig et overskud på 14 millioner kroner efter skat.

Omsætningen i Silkeborg IF er gået markant frem fra 61,2 millioner kroner i forrige regnskabsår til 97,6 millioner kroner i seneste.

Det er særligt købet af Hotel Papirfabrikken A/S, der har øget omsætningen med 20 millioner kroner.

Koncernen har de senere år udvidet sine forretningsområder til hotel- og konferencedrift. Desuden indviede Silkeborg IF sidste år det nye stadion Jysk Park, som nu bestyres af klubben.

3. Spillersalg giver overskud i Aalborg

+ 12,8 millioner kroner

Efter en tur i det økonomiske søle har Aalborg Boldklub fokuseret sin forretning og leverer for fjerde år i træk overskud.

Det er især transferindtægter, som skæpper godt i kassen. I alt indbragte spillersalg AaB 36,6 millioner kroner i 2017. Særligt salget af Christian Bassogog til kinesisk fodbold i februar 2017, har givet AaB en solid polstring i regnskabet.

AaB har været hårdt ramt af finanskrisen. Men økonomisk er klubben nu på fode efter en stor kapitaltilførsel på 75,5 millioner kroner i 2014. Den indsprøjtning var essentiel for at redde klubben, der på det tidspunkt kørte med en negativ egenkapital.

I dag ser klubben sund ud med en egenkapital på 112 millioner kroner.

Siden 2009 løber det samlede underskud i AaB dog op i 160 millioner kroner.

Da camerouneren Christian Bassogog overraskende blev kåret til den bedste spiller under African Cup of Nations i januar 2017, lagde den kinesiske klub Henan Jianye FC omkring 45 millioner kroner for Bassogog, der på det tidspunkt spillede for AaB. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

4. F.C. Nordsjælland lever også højt på spillersalg

+ 5,4 millioner kroner

Det blev til en tredjeplads for FC Nordsjælland, som betyder, at klubben igen skal ud at prøve kræfter med europæisk fodbold efter et par års fravær.

Økonomisk skiller FC Nordsjællands talentmaskine sig ud som en overordentlig god forretning.

Igen var det spillersalget, som gav overskud i FC Nordsjælland. Transferindtægterne var sidste år ikke på niveau med året før, hvor salgene af Emre Mor og Bruninho gav et overskud på 24,5 millioner kroner.

Men også i 2017 gav salgene af Marcus Ingvartsen og Stanislav Lobotka gode indtægter i klubben, der derfor lander et overskud på 5,4 millioner kroner.

5. Sønderjyske har igen penge på kontoen

+ 3,4 millioner kroner

Det er efterhånden nogle år siden, at Sønderjyske vandt sølvmedaljer. Men klubben fortsætter med at levere overskud. For sjette år i træk er der sorte tal på bundlinjen i Haderslev, som i 2017 landede et overskud på 3,4 millioner kroner.

De mange års overskud har hevet Sønderjyskes egenkapital i plus efter nogle år med negativ egenkapital.

Men omsætningen er i vækst. Omsætningen steg således med 2,4 millioner kroner til 56,4 millioner kroner i sidste regnskabsår.

6. Sund fodboldforretning i Horsens

+ 2,4 millioner kroner

Det lykkedes den relativt lille klub fra AC Horsens at spille sig i top-seks i seneste sæson og få stor indflydelse på guldkampen, da klubben spillede 2-2 hjemme mod Brøndby og dermed overladte førstepladsen til FC Midtjylland, da der var én spillerunde tilbage.

Økonomisk præsterer klubben en mindre fremgang med et positivt resultat efter skat på 2,4 millioner kroner. Omsætningen uden spillersalg er steget fra 39 millioner kroner i forrige årsregnskab til 44,7 millioner kroner i det seneste regnskabsår.

De seneste års overskud (og en kapitaludvidelse sidste år) har vendt en negativ egenkapital på 10 millioner kroner til et plus på 7,6 millioner kroner.

Cheftræner Bo Henriksen og AC Horsens stak en kæp i hjulet på Brøndbys mesterskabsmaskine. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

7. Et kort visit fra FC Helsingør

+ 4000 kroner kroner

Det blev blot til en enkelt sæson i Superligaen for FC Helsingør, der i 16/17-sæsonen spillede over økonomisk evne og nuppede en plads i Superligaen.

Nu er FC Helsingør tilbage i 1. division efter en tur i Superligaen, der har øget omsætningen gevaldigt.

FC Helsingør lavede sidste regnskabår et overskud på 4.000 kroner. Det tal omfatter dog sæsonen, hvor der var meget hype om klubben, som rykkede op i Superligaen.

OBS: Vi skrev tidligere, overskuddet var fire millioner kroner. Det var en fejl.

8. Randers fyrer og hyrer efter skod-år

- 4,8 millioner kroner

Det blev ikke til fem års overskud i træk for Randers, der har haft stigende udgifter, men ikke stigende indtægter, og så ender regnskabet i minus.

Efter skat ender holdingselskabet, der ejer Randers FC, på et minus på 4,8 millioner kroner mod et overskud i forrige regnskabsår på næsten tre millioner kroner.

I regnskabet begrundes det negative regnskabsår blandt andet med tab på en nordjysk udlejningsejendom.

De dårlige resultater i Randers FC gjorde, at den karismatiske hollandske træner Ricardo Moniz og den kommercielle og sportslige direktør i Randers, Michael Gravgaard (billedet), blev opsagt. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Randrusianerne missede mesterskabsspillet i 2016/17 med en syvendeplads i grundspillet, men kvalificerede sig til en playoffkamp mod FC Midtjylland om europæisk kvalifikation, som de dog tabte.

Værre blev det i den netop afsluttede sæson, hvor Randers gennem hele sæsonen har ligget i bund og kun med nød og næppe klarede overlevelse i Superligaen. De kaotiske tilstande har givet udskiftninger i flere led og fra den kommende sæson skal den nu tidligere Hobro-træner Thomas Thomasberg forsøge at vende skuden.

9. Hobro mangler investorer

- 5,1 millioner kroner

1. Division har været et dyrt bekendskab for Hobro, der satsede og lykkedes med at vende tilbage til Superligaen, men med store tab i slipstrømmen.

Hobro har ændret sit regnskabsår, så underskuddet på 5,1 millioner kroner blev skabt i første halvår af 2017.

Et så stort tab for en så relativt lille klub har sendt egenkapitalen i minus. Det økonomiske hul, håbede bestyrelsen i Hobro IK, skulle lukkes med en kapitaludvidelse, hvor lokale investorer skød penge i klubben.

Men der blev gjort regning uden vært. Aktietegningen blev åbnet i foråret 2017, men der var ikke nok investorer.

Hobro håber dog på, at en ny tegningsperiode kan sikre den nødvendige kapital, så der fortsat vil være superligafodbold i købstaden ved Mariager Fjord.

Med en sejr over Vendsyssel FF sikrede Hobro IK sig direkte oprykning til Superligaen i foråret 2017. Klubben havde satset stort på superligaoprykning. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

10. Trods tilskuervækst: Underskud i AGF

- 9,2 millioner kroner

Det virker som et mere stabilt AGF-hold, der siden sommeren 2017 har haft cheftræner David Nielsen ved roret.

Men økonomisk er der stadig uro i den aarhusianske storklub, der har svært ved at lave overskud. De seneste ti år har AGF hvert år lavet et underskud, som samlet runder et minus på 170 millioner kroner.

Selv om både entré- og sponsorindtægterne er stigende, endte seneste regnskabsår i et underskud på 9,2 millioner kroner. Det er særligt sidste års missede målsætning om at ende i top-seks i 16/17-sæsonen, som tynger AGF-regnskabet.

Målsætningen om top-seks blev også misset i den netop afsluttede sæson, hvor klubben endte som nummer syv i superligaen.

Det seneste halvårsregnskab for efteråret 2017 viser, at trenden med røde bundlinjer fortsætter. Halvårsregnskabet viser et underskud på 3,9 millioner kroner.

AGF gennemførte sidste år to aktieemissioner, som er blevet brugt til at investere i nye klubfaciliteter på Fredensvang.

Klubben levede desuden op til sit ry som en klub med gang i svingdøren,da truppen sidste sommer fik tilgang af otte spillere, mens 10 spillere forlod klubben.

Efter en succesfuld trænertjans i Lyngby, skrev David Nielsen i sommeren 2017 under med AGF. Klubben endte som nummer syv. En forbedring men stadig under top-seks-målsætningen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

11. Lyngby reddet på målstregen

-11,7 millioner kroner

Ikke kun på banen har der været drama for Lyngby Boldklub i denne sæson.

Den økonomiske tumult har sendt klubben på randen af konkurs. Men som bekendt reddede lokale kræfter i sidste øjeblik klubbens overlevelse, da de skød et millionbeløb i Lyngby IF. Den netop overståede sæson bød på en nedrykning til 1. division.

Resultatet efter skat i det senest afsluttede årsregnskab ender i et minus på 11,7 millioner kroner, og i løbet af samme regnskabsår er der tilført kapital på lidt over 30 millioner kroner til sikring af fortsat drift.

Forløbet omkring klubben var til det sidste så dramatisk, at spillerne – efter rådgivning fra Spillerforeningen – afventede med at begære klubben konkurs for at få planen for den økonomiske hjælp på plads.

Det er spændende at se, hvad den sportslige nedtur, der kulminerede med nedrykning i den netop overståede sæson, vil få af konsekvenser økonomisk i de kommende sæsoner.

12. Mesterskabshold har tabt 185 millioner på ni år

- 14 millioner kroner

FC Midtjylland har de senere år cementeret sig i toppen af Superligaen kulminerende med mesterskabet i den netop afsluttede sæson.

Men økonomisk ligger FC Midtjylland i bund. Fodboldforretningen har ikke leveret et overskud siden 2008, og de seneste ni regnskaber viser et samlet underskud på 189,2 millioner kroner.

Holdingselskabet FCM Holding kom således ud af 2017 med et underskud på 14 millioner kroner, hvilket er på niveau med forrige regnskabsperiode.

Omsætningen faldt fra 185 millioner kroner i 2015/16 til 151,8 millioner kroner i seneste regnskabssæson. FCM begrunder selv faldet med manglende deltagelse i Europe League.

Det nyligt indhentede mesterskab med potentiel Champions League-deltagelse kan tænkes af forbedre økonomien på længere sigt. Da klubben har tabt mange penge de senere år, må potentielle CL-indtægter kærkomne.

FC Midtjylland vandt mesterskabet i et tæt opgør med Brøndby. Økonomisk er der ikke lige så meget at fejre. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

13. Bundhold med stor omsætning

- 15,5 millioner kroner

Fodboldklubben OB er en del af koncernen Odense Sport og Event A/S, der ud over fodboldaktiviteterne i dag spreder sig over tre datterselskaber.

I 2016/17-regnskabet blev det samlede resultat i koncernen igen-igen et minus.

Sportsligt har klubben konsolideret sig i bunden af Superligaen, og trods sportslige ambitioner har klubben endnu ikke prøvet af være en del af mesterskabsspillet, som består af Superligaens seks bedst-placerede hold.

Økonomisk steg underskuddet i koncernen fra minus 12 millioner kroner i 2016 til 15,5 millioner kroner i 2017.

Positivt set er den samlede omsætning i Odense Sport & Event i vækst og steg fra 197,2 millioner kroner i 2016 til 217,4 millioner kroner i 2017. Målt på omsætning er OB den næststørste klub i Superligaen.

14. Brøndby har tabt 604 millioner kroner

- 24,8 millioner kroner

Brøndby IF er tilbage i toppen af dansk klubfodbold.

Mange havde satset sparepengene på, at Brøndby ville vinde både pokaltrofæ og mesterskab i 17/18-sæsonen. Især mange aktionærer, som kunne se aktiekursen falde 50 procent, efter Brøndby spillede guldet over i hænderne på FC Midtjylland.

De lovende sportslige resultater bygger ovenpå mange års økonomisk og sportslig tumult. Økonomisk er der stadig et stykke vej til en bæredygtig forretning.

Efter skat ender klubben i minus 24,8 millioner kroner.

Klubben har haft underskud alle år siden 2010, og 2016-17-regnskabet er ingen undtagelse.

Siden 2010 har Brøndby IF tabt 604,2 millioner kroner. Havde det ikke været for rigmanden Jan Bech Andersen, der har investeret over 200 millioner kroner i klubben, havde det været tvivlsomt, om der havde været fodbold på højt niveau på Vestegnen.

Brøndby IF har en målsætning om økonomisk balance i 2019.

Langt ind i foråret troede Brøndbys fans, at mesterskabet for første gang siden 2005 skulle tilbage til Vestegnen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Du kan høre mere om Superligaklubbernes svigtende evne til at tjene penge i P1-programmet Følg Pengene her.

OM TALLENE

  • Oplysningerne i artiklen stammer fra klubbernes egne regnskaber for perioden 2016/17 eller regnskabsåret 2017.

  • Selskabet bag Hobro IK, HIK Invest A/S, opgiver nettoomsætningen og har desuden ændret sit regnskabsår, så tallene ovenfor er udelukkende baseret på første halvår af 2017.

  • Det har ikke været muligt at få udleveret en årsrapport fra FC Helsingør. Tallet ovenfor er derfor baseret på en artikel i Helsingør Dagblad.

  • Omsætningen er opgjort inklusive transferindtægter. I enkelte tilfælde opgør klubberne dog ikke transferindtægter, men kun nettoresultatet af transferaktiviteter (fx AGF). I de tilfælde har det ikke været muligt at indregne indtægterne i omsætningen.

Sådan så tallene ud i 2016 (samlet overskud på fire mio. kr)

Også sidste år trak FCK de øvrige regnskaber op. Igen lå OB, FCM, Lyngby og Brøndby i bunden.

Sådan så tallene ud i 2015 (samlet minus på 135 mio. kr.)

Facebook
Twitter