Sværere at få arbejdskraft til lavpris

En ny dom har gjort det sværere for danske bygherrer at lave aftaler med udenlandske firmaer, der bruger billig arbejdskraft.

En kontroversiel dom om brugen af østeuropæisk arbejdskraft betyder, at det bliver svært at få arbejdskraft til spotpris. (© DR)

I fremtiden bliver det sandsynligvis sværere for danske bygherrer at få udenlandsk arbejdskraft til spotpris.

Sag vækker opsigt

Det er konsekvensen af en dom, som i går blev afsagt af Østre Landsret. Sagen, der er den første af sin art herhjemme, har vakt opsigt både hos Skat og i rådgiverkredse.

Dommen viser, at det kan være svært at bevise, at polske håndværkere, der arbejder på éns byggeplads, er udstationerede fra et firma i Polen og ikke ansatte til lejligheden.

I sagen nægtede dommerne at sige god for en entreprisekontrakt, som den danske erhvervsmand Simon Klug havde indgået med et polsk firma, der havde egne håndværkere med sig. Opgaven bestod i at renovere Simon Klugs private sommerhus. Simon Klug kunne derfor ikke kalde sig bygherre, men arbejdsgiver for de polske håndværkere, mente dommerne

Samme vilkår for polske og danske håndværkere

Konsekvensen er, at der gælder de samme vilkår for de polske håndværkere som for de danske håndværkere. Det betyder, at der skal betales a-skat, danske lønninger og hentes opholds- og arbejdstilladelse.

Entreprenøren Simon Klug fra byggefirmaet Klug A/S, der havde håbet på at kunne nøjes med at betale en entreprisesum plus moms til det polske firma, er målløs.

- Dommen er helt gal. Mit papirarbejde var 100 procent i orden, siger Simon Klug, der har tænkt sig at anke den to uger gamle dom. Hans advokat Jesper Bøggild Eriksen supplerer:

Advokat: Umuligt at bevise

- Det var bevismæssigt en umulig situation, vi blev stillet i, siger Jesper Bøggild Eriksen og fortsætter:

- Dommerne ville vide, hvordan vi var nået frem til prisen. De mente ikke, at det kunne lade sig gøre at udføre så meget arbejde til den pris, fortæller han

Som bevis havde forsvareren blandt andet vist en entreprisekontrakt, og en anmeldelsesblanket til CVR, som var faxet til CVR-registeret.

Men det polske firma var ikke anført i CVR- registreret og samtidig tvivlede landsretten på kontrakten. Situationen er langt fra unik, oplyser Skats Center for Arbejdsudleje i Esbjerg.

Papirer ikke afgørende

Sagsbehandler Anne Larsen, Center for Arbejdsudleje, siger, at det ikke er papirerne, som parterne fremviser, der afgør sagen.

- Det er snarere det, som reelt foregår ude på byggepladsen, der betyder noget, siger hun til Erhvervsbladet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter