Svaneborg: Bugnende bonuskonto kan koste fængsel i korruptionssag

I dag begynder korruptionssagen mod tre tidligere offentligt ansatte og fire Atea-ansatte.

- Det er den største sag, vi har haft i Danmarkshistorien, når man ser på antallet af sigtede i sagen. Indtil videre er der sigtet mere end 60 personer, siger DR Nyheders erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg. (© DR Nyheder)

Rejser til spillebyen Las Vegas, et Formel 1-løb i Abu Dhabi og gourmetmiddage på Michelin-restauranter.

Det er bare nogle af de ting, som en række tidligere offentligt og private ansatte er anklaget for at have modtaget i den såkaldte Atea-sag, som begynder ved Retten i Glostrup i dag.

Og det er en sag om korruption uden fortilfælde herhjemme, fortæller DR Nyheders erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg.

- Det er den største sag, vi har haft i Danmarkshistorien, når man ser på antallet af sigtede i sagen. Indtil videre er der sigtet mere end 60 personer, siger han.

Tiltalt for millionbestikkelse og underslæb

Straffesagen om bestikkelse er anlagt mod tre tidligere offentligt ansatte fra Region Sjælland.

Fire tidligere chefer fra Nordens største it-leverandør, Atea, som leverede it-løsninger til regionen, er ligeledes tiltalt i sagen, der samlet set drejer sig om bestikkelse og underslæb for 1,2 millioner kroner.

Ifølge Anklagemyndigheden er det største beløb gået til en tidligere it-driftchef i Region Sjælland:

Korruptionen var ifølge sagens anklager sat så meget i system, at firmaet havde en særlig konto, som blev brugt til at afregne rejser, middage og andre arrangementer, fortæller erhvervskorrespondenten.

- Man er især fra politiet og Region Sjællands side blevet overrasket over, at der har været en særlig bonuskonto hos Atea med penge fra Region Sjælland, som er blevet brugt til at betale de her rejser og middage, siger Thomas Svaneborg.

Kan koste fængsel

Region Sjælland valgte selv i 2015 at politianmelde Atea, efter at regionen fik kendskab til de mulige bestikkelsespenge, som er vokset på kontoen i takt med, at regionen har indkøbt it-ydelser fra virksomheden.

Netop graden af systematisering i sagen kan komme til at skærpe straffen, hvis de tiltalte kendes skyldige, mener Thomas Svaneborg.

- Hvis det er så systematisk, som anklageren mener, så risikerer de hårde fængselsstraffe. Altså straffe på mere end et års fængsel, siger Thomas Svaneborg.

I alt er der afsat 32 retsdage til sagen, som efter planen afsluttes i februar næste år.