11 personer fra ledelsen i den nu krakkede Amagerbanken slipper for at betale op til 900 millioner kroner i erstatning til statens opydningsselskab efter finanskrisen, Finansiel Stabilitet.
Det har Retten i Lyngby afgjort her til formiddag.
Sagen viser ifølge DR Nyheders erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg, at det er svært at føre bevis for, at bankledelser handler uansvarligt.
- Den vigtigste lære er, at det er meget svært at føre bevis for, at et tab har været begrundet i en uansvarlig beslutning fra en bankledelse, siger han.
Finansiel Stabilitet havde anlagt søgsmålet mod de 11 personer med en påstand om, at de havde handlet uansvarligt i tre store lånesager, som Amagerbanken inden krakket i 2011 var engageret i.
Et af lånene gik i 2006 til en gruppe kunder, der udviklede et stort ejendomsprojekt på Østerbro i København. Med årene viste det sig dog, at kunderne ikke kunne betale lånet.
Kritik
Og selvom de 11 tidligere ledelsespersoner fra Amagerbanken i dag blev frifundet for erstatningsansvar, så kritiserer dommerne den tidligere bestyrelse og direktion i Amagerbanken i Østerbro-projektet.
- Det var et projekt, hvor nogle kunder fik en meget stor kredit i Amagerbanken, og i retten er det dokumenteret, at de overskred den kredit mange gange, uden at banken greb ind, siger Thomas Svaneborg og fortsætter:
- Men ifølge dommeren skete det faktisk meget velovervejet de gange, hvor bankens ledelse accepterede, at kreditten blev overskredet.
Ifølge erhvervskorrespondenten viser sagen, der har kørt siden april sidste år, at der altid er en risiko ved som bank at låne penge til en kunde.
- Vi kan allesammen lave en fejl, og det får bestyrelsen og direktionen i Amagerbanken at vide, at det har de gjort, men det har bare været en fejl, der har været forståelig, og en fejl, man ikke kan vurdere, hvor mange penge har kostet, siger Thomas Svaneborg.
Advokaterne for de 11 frikendte personer virkede lettede efter dagens dom, men ønskede ikke at udtale sig yderligere, før de har nærlæst dommen, der er på 1.093 sider.
- De sagde ganske kort, at de var tilfredse, men at de nu ville gå hjem og læse dommen, siger Thomas Svaneborg, der understreger, at Finansiel Stabilitet kan vælge at anke dommen.
Fakta om sagen
- •
Amagerbanken gik konkurs i februar 2011.
- •
Sagen mod de 11 personer fra den tidligere bestyrelse og direktion i Amagerbanken blev anlagt i marts 2013.
- •
Blandt de sagsøgte var en bestyrelsesformand og en næstformand, syv bestyrelsesmedlemmer og to direktører i Amagerbanken.
- •
Sagsøgeren var det statslige selskab Finansiel Stabilitet, der krævede i alt 900 millioner kroner i erstatning.
- •
Alle 11 sagsøgte krævede frifindelse.
- •