Svaneborg: Politianmeldelse grænser til ydmygelse af Nordea

Politianmeldelsen af Nordea er meget alvorlig for banken, der ikke har styr på sit værn mod hvidvask.

Thomas Svaneborg vurderer, at politianmeldelsen af Nordea er meget alvorlig.

Finanstilsynets politianmeldelse af Nordea er meget alvorlig for den skandinaviske storbank.

Det vurderer DR's erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg.

- Det er noget, der virkelig gør ondt på Nordea. Banken bliver anklaget for at være frit tilgængelig for terrorister og andre kriminelle, fordi de jo både er i mange lande, og fordi de har en stor aktivitet inden for værdipapirhandel.

Risiko for medvirken til terrorfinansiering

Finanstilsynet har ved en undersøgelse af Nordea, der blev foretaget i juni 2015, konstateret at Nordeas værn mod eventuelle kriminelle, der er på udkig efter en bank, hvor de kan hvidvaske penge er meget svagt.

Finanstilsynet skriver direkte, at der er en høj risiko for, at Nordea kan være blevet brugt til blandt andet terrorfinansiering.

- Det er Finanstilsynets vurdering, at bankens iboende risiko for at blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme er høj vurderet i forhold til gennemsnittet af finansielle virksomheder i Danmark, skriver Finanstilsynet.

Røde ører til Nordea

Thomas Svaneborg læser Finanstilsynets redegørelse om Nordeas værn mod hvidvask som decideret pinlig for banken.

- Finanstilsynets retorik grænser til det ydmygende, når de for eksempel skriver, 'at banken på mange væsentlige områder har betydelige udfordringer, og ikke kan anses at opfylde kravene i hvidvaskloven'. Det gør ondt på en bank, der betragter sig selv som international og med høje standarder, siger DR's erhvervskorrespondent, Thomas Svaneborg.

Nordea har på det seneste været hovedperson i en række sager, der har været belastende for banken.

Ikke mindst de afsløringer, der kom frem i forbindelse med lækagen fra Panama, har lavet gevaldige ridser i Nordeas image.

- Det kommer på det værst tænkelige tidspunkt for banken, der i forvejen er hårdt belastet af anklagerne i forlængelse af de såkaldte Panama-papirer. Her har banken varslet en redegørelse, der skal være færdig i løbet af sommeren, siger Thomas Svaneborg.