Skattesvindel

'Svens' ven fastholder: Millioner kom fra poker

Anklager mener, at millioner kom fra svindel med udbytteskat.

Politiet opdagede den påståede svindel med udbytteskat, da de ransagede 'Svens' hjem i forbindelse med den store udbytteskattesag, hvor staten er blev franarret 12,3 milliarder kroner. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Hensynet til pokervennerne i USA og Canada trumfer åbenbart lysten til at belyse, hvordan en 47-årig mand tiltalt for groft bedrageri på få år blev mangemillionær og i stand til at låne sine gode venner flere millioner kroner.

Den 47-årige er god ven med den tidligere skattemedarbejder "Sven" og tiltalt for svindel med udbytteskat for 37,4 millioner kroner. Siden den 23. maj i år har han siddet varetægtsfængslet og nægtet at udtale sig til politiet.

Sagen bliver kaldt ”den lille udbytteskattesag”, fordi den ”kun” handler om svindel for 37 millioner kroner mod ”den store udbytteskattesag”, der handler om 12,3 milliarder kroner.

Først i dag kom han med en officiel forklaring i sagen, da han blev afhørt i Retten i Glostrup - men kun af hans forsvarer Martin Bekker Henrichsen.

Anklagerens spørgsmål ville han ikke svare på.

Ejede selskab i skattely

Før afhøringen havde specialanklager Marie Tullin fremlagt en omfattende dokumentation for en enorm forskel i de indtægter, som udlandsdanskeren havde opgjort til de danske og amerikanske skattemyndigheder fra 2004 til 2011 og den formue, der kunne aflæses på hans bankkonti i henholdsvis Danmark og USA.

Hun fremlagde blandt andet talrige overførsler til og fra den tiltaltes bankkonti i Danmark og USA.

Pengene stammer ifølge anklageren fra svindel med dansk udbytteskat, som er sket gennem den tiltaltes firma, der var registreret i et skattely på Commonwealth of Dominica i Caribien.

Den påstand afviste udlandsdanskeren dog pure.

Han har ikke sendt krav til Skat om at få refunderet udbytteskat for 37,4 mio. kr., og han ikke forklare, hvorfor nogle af hans penge er havnet på en konto i en bank i Litauen.

Folk kan lide at være anonyme

Forklaringen på, hvor hans formue stammede fra, var derimod langt mere enkel.

- Pengene kommer fra pokerevents. Private pokerevents i USA og Canada. Det er private pokerturneringer. Der kan folk godt lide at være anonyme, så jeg kan ikke nævne de folk, jeg har spillet med, forklarede han til sin forsvarer.

Han forklarede desuden, at han lagde stor vægt på at være en god ven.

Og omkring hans venskab med Sven havde det for alvor taget fart, da han drev et avis-distributionsselskab. Her hjalp Sven ham ekstraordinært meget, da han var i en vanskelig situation, og en partner i selskabet var trådt ud.

- Sven træder i karakter, og overtager vagter for mig. Der var Sven en virkelig stor hjælp i forhold til at få tingene til at fungere.

Da Sven i 2006 fortalte vennen, at han lå i skilsmisse og havde mødt en pige i Ukraine, ville vennen derfor gerne betale tilbage.

- I den forbindelse sagde jeg til Sven – ved du hvad - du siger bare til, forklarede han.

Hjalp også andre venner

Samme generøse behandling har to andre af udlandsdanskerens venner fået.

Han forklarede således, at en ven, der havde problemer med sit firma også lånte flere hundrede tusinde kroner af ham. En anden ven havde personlige problemer, som den tiltalte kunne relatere sig til, og derfor lånte han også ham mere end 300.000 kr.

I ingen af tilfældene blev der dog lavet lånedokumenter, og om aftalen med Sven, der endte med at låne mere end to millioner kroner, sagde vennen.

- Der ligger ikke en superfast aftale. Vi har diskuteret det og snakkede på et tidspunkt om, at Sven skulle flytte til USA og på den måde lave et stykke arbejde for mig, forklarede vennen.

Sagen fortsætter torsdag med afhøring af nogle af Svens tidligere kolleger fra Skat.

Facebook
Twitter