Svensk storbank efterforskes af USA: Kan have brudt internationale sanktioner

Banken har hjulpet russisk våbenproducent med pengeoverførsler, lyder det i tv-program.

(Arkivfoto). Små syv millioner kroner blev sendt fra en konto i Swedbanks estiske afdeling til en konto på De Britiske Jomfruøer. Herfra havnede de ifølge programmet hos ejeren af Kalasjnikovs amerikanske afdeling. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

Den svenske storbank Swedbank efterforskes i øjeblikket af de amerikanske myndigheder for at have spillet en rolle i brud på amerikanske sanktioner mod Rusland.

Ifølge SVT har Swedbank hjulpet storaktionæren i den russiske våbenproducent Kalasjnikov, Iskander Makhmudov, med at overføre næsten en million euro til sin amerikanske partner, der ejer Kalasjnikovs amerikanske afdeling.

Omkring 925.000 euro (små syv millioner kroner, red.) blev sendt fra Iskander Makhmudovs konto i Swedbank i Estland til en konto på De Britiske Jomfruøer og herfra videre til Kalasjnikovs konto i Bank of America i USA, lyder det i programmet.

Her påpeges det også, at overførslerne er sket til trods for, at det er i strid med internationale sanktioner mod Rusland, der omfatter russiske virksomheder som Kalasjnikov.

Sanktionerne blev indført som resultat af Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim.

Involveret i hvidvask

Den svenske storbank har tidligere været involveret i en sag om potentiel hvidvask for op mod 1.400 milliarder svenske kroner.

Det fik bankens bestyrelse til at afsætte den danske topchef for Swedbank, Birgitte Bonnesen.

Bonnesen havde forinden fastholdt, at Swedbank ikke var involveret i hvidvask, men i februar kunne SVT afsløre, at der blev ført store, mistænkelige pengebeløb gennem Swedbanks afdeling i Estland.

Afdelingen, der også er centrum i sagen om muligt sanktionsbrud, har specialiseret sig i kunder fra især Rusland og de tidligere sovjetrepublikker.