Svenskerne tvinges til at levere os billig el

Det bliver billigere at tænde for stikkontakten fra 1. november i Danmark. Sverige skal sende mere billig vandkraft videre til Danmark, siger EU.

Det bliver billigere at tænde for stikkontakten fra 1. november i Danmark. Sverige skal sende mere billig vandkraft videre til Danmark, siger EU. (Foto: DR Kontant)

Det bliver billigere at tænde for stikkontakten fra 1. november i Danmark. Til gengæld bliver det dyrere at tænde for stikkontakten i Sverige.

EU har nemlig afgjort at svenskerne ikke må reservere al den billige svenske vandkraft til sig selv. De skal sende noget videre til Danmark.

Satte prop i

Svenskerne har flere gange stoppet leveringen af elektricitet over Øresund.

- Vi oplevede i stigende grad, at Sverige satte en prop i forbindelsen mellem Sverige og Danmark. Det gjorde de for at favorisere svenske forbrugere fremfor danske, siger chefkonsulent Charlotte Søndergren fra Dansk Energi.

Samme pris

Problemet opstod, fordi svenske el-forbrugere skulle tilbydes samme pris, uanset hvor de bor. Men da de svenske vandkraftværker alle ligger i Nordsverige, så opstod der perioder, hvor det var svært at forsyne hele Sydsverige med billig vandkraft. Og for ikke at gøre det problem større, så lukkede Svenska Kraftnät for den billige strøm til Danmark.

- Det var uretfærdigt. Det er et internationalt marked, som nationale svenske interesser satte ud af spillet, siger Charlotte Søndergren.

Dansk Energi klagede til EU. Og EU har bestemt, at svenskerne ikke må begrænse deres eksport af billig elektricitet.

Slut

Den 1. november træder nye svenske regler i kraft. De vil medføre, at Danmark får mere af den billige svenske el.

- Danske forbrugere gik glip af billig el for omkring 150 millioner kroner om året, da det her stod på. Når man nu fjerne begrænsningerne, så må vi regne med, at vi får strømmen 150 millioner kroner billigere, siger Charlotte Søndergren.

Skidt

Det er godt for Danmark men skidt for Sverige.

Sverige har nemlig været nødt til at droppe princippet om, at alle svenskere skal betale den samme el-pris.

- I Sverige vil de få en tilsvarede stigning i el-priserne. Men stigningen bliver ikke ligeligt fordelt i Sverige. De der bor i Sydsverige oplever meget større stigninger i el-priserne, end de der bor i Nordsverige, siger Charlotte Søndergren.

Chok

Den nye prispolitik kan blive et chok for svenskerne. Ingen i Sverige har nogen som helst interesse i den nye prispolitik, og de har ikke glemt, hvem der er skyld i den.

- Der er ingen i Sverige, der er interesseret i det her. Det er en EU-dom på baggrund af en klage fra Danmark, siger nordisk chef for Bergen Energi, Jonas Almquist, til SVT.

- Danmark er ikke særlig populære lige nu. Men jeg håber, at svenskerne har vænnet sig til, at der er noget, der hedder et europæisk el-marked. Og at man derfor er nødt til at åbne for elektricitet over grænserne, siger Charlotte Søndergren.