Svindel med udbytteskat fortsatte trods undersøgelse i Skat

Skat fik sidste sommer tip om den 12,3 mia. kroner store svindel, men svindel fortsatte trods tjek af oplysningerne, forklarede skatteministeren i et samråd, hvor han erkendte, at kaos skyldes besparelser i Skat.

Skat undersøgte tip om svindlen, men stoppede ikke udbetalingerne, selv om tippet blev undersøgt. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Det er dybt kritisabelt, at ingen har været i stand til at gennemskue, at svindlere lænsede den danske statskasse for 12,3 mia. kroner i uberettiget refusion af udbytteskat.

Og en del af forklaringen er de mange år med store krav til effektiviseringer og besparelser i Skat.

Sådan lød det fra Skattemininister Karsten Lauritzen, der denne formiddag var kaldt i samråd i Folketingets skatteudvalg, for at svare på spørgsmål i den stærkt omtalte sag om svindel for 12,3 milliarder kroner.

Skatteministeren kunne dog ikke komme med mange nye oplysninger i sagen om de forsvundne milliarder, og han gled af på spørgsmål om, hvorfor Skat i første omgang ikke reagerede på et tip fra udlandet om, hvad der foregik, men fortsatte med at udbetale yderligere 3,2 mia. kroner, inden udbetalingerne blev stoppet efter et nyt tip.

Sparet for meget

Tippet blev faktisk undersøgt, forklarede Karsten Lauritzen, der ikke ville svare på, hvorfor der skulle endnu et tip til, før der skete noget.

Til gengæld imødegik Karsten Lauritzen igen kritikken af, der er blevet sparet for meget i Skat.

- Der har ikke været nogensomhelst, der har haft noget overblik over, hvad der er foregået på dette område. Og det er jo dybt, dybt kritisabelt, sagde skatteministeren.

- Min egen vurdering er, at der naturligvis er en sammenhæng imellem de effektiviseringer og besparelser, og de opgaveløsninger, der er blevet leveret. På nogle områder er det gået godt. På andre områder er det gået fatalt galt, sagde skatteministeren.

Ikke ressourcer til at analysere data

Han pegede blandt andet på, at Skat ikke har haft ressourcer til at analysere de data, der kunne have afsløret, at udbytterefusionen skulle være stoppet.

Sagen har rullet i over et år, og er blot en blandt flere årsager til, at Skats nu forhenværende direktør, Jesper Rønnow Simonsen, forleden blev sat på porten.

Også de forkerte ejendomsvurderinger og sammenbruddet i inddrivelsen af gæld fra borgere, er fortsat ikke blevet løst.

Forleden præsenterede Karsten Lauritzen en større plan, der skal tilføre Skat ekstra midler, og splitte Skat op i forskellige enheder, for at skærpe fokus på de berørte områder.

Facebook
Twitter