Svindel for millioner i vikarbranchen

Der svindles for mange hundrede millioner kroner i vikarbranchen. SKAT har undersøgt 13 vikarbureauer i Østjylland, som har forsøgt at snyde med skatter og moms for tilsammen 110 millioner kroner. Og vurderingen er, at problemet er landsdækkende.

Problemet eksisterer blandt andet inden for lagerarbejde, byggeri og rengøringsbranchen. (© DR)

Der svindles for mange hundrede millioner kroner i vikarbranchen - især i rengørings- og byggebranchen.

SKAT har undersøgt 13 vikarbureauer i Østjylland, som har forsøgt at snyde med skatter og moms for tilsammen 110 millioner kroner.

- Vi blev meget overrasket over det, og lidt lamslåede kan man godt sige, over hvor udbredt det er, siger Morten Sørensen, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet i SKAT Midtjylland til TV AVISEN.

Landsdækkende

De 13 virksomheder er kun en meget lille del af branchen. Der er i alt 450 vikarbureauer i Danmark, som tilsammen har 50.000 ansatte og omsætter for 10 milliarder kroner. Men Morten Sørensen mener, at problemet er lige så stort i resten af landet som i hans region.

- Nu tror jeg ikke, at vores region er særligt slem, så jeg tror faktisk, det er et meget omfangsrigt problem. Og så kan man jo prøve at gange op for resten af landet - så taler vi om svindel for mellem 700 millioner og en milliard kroner, siger han.

SKAT vil ikke fortælle hvilke bureauer, der er blevet undersøgt. Men det er primært inden for entreprenør og nedrivning og så rengøring.

Svindlen foregår på den måde, at et firma, der har brug for arbejdskraft, henvender sig til et vikarbureau. Vikarbureauet hyrer vikarerne og skriver en regning til firmaet inkl. moms, men indbetaler aldrig momsen til SKAT. Derudover udbetales lønnen til vikarerne sort af vikarbureauet, så også her snydes statskassen.

Vikarbureauet går konkurs efter få måneder, før myndighederne kan nå at indkræve moms og skatter. Derefter åbner et nyt firma med nogenlunde de samme mennesker ansat.

Brådne kar ødelægger det for de andre

Vikargruppen Danmark, der blandt andet beskæftiger lagerarbejdere, er træt af de konkurrerende firmaer, der ikke overholder reglerne.

- Vi kan jo mærke det, fordi en del af vores kunder er vant til et prisleje, der er væsentligt lavere, end det vi har, siger Torben Lyster-Clausen, der er direktør i Vikargruppen Danmark.

Og omfanget af snyd kommer bag på vikarbureauernes brancheorganisation.

- Vi er utrolig irriterede over de her brådne kar. De generer kunderne, de generer vikarerne, og de er med til at give vores branche et dårligt image. Derfor er vi glade for SKATs aktion, og vi så da gerne, at man gjorde det på landsplan, siger Jakob Tietge fra Vikarbranchen under Dansk Erhverv.

Meget organiseret

Og der bliver nok også tale om en landsdækkende indsats.

- Vi arbejder på dette her kompleks andre steder i landet, for eksempel i København. Den 30. oktober mødes vi og diskuterer, hvilke emner vi skal beskæftige os med i 2008, og da er jeg sikker på, at dette her område kommer med, siger Tage Christensen, der er kontorchef i SKATs hovedcenter.

Han minder dog om, at det ikke er alle vikarbureauer, der svindler.

- Det er en lille del af branchen, men dér er det til gengæld rimelig organiseret.

Facebook
Twitter