Svinepest i Kina kan sikre danske landmænd rekordhøj indtjening i 2020

Historisk høje svinepriser og god høst gør hverdagen lettere, lyder det i ny prognose.

- For kvæg- og planteavlere ser vi ikke noget ekstraordinært på samme måde, som vi gør for svineproducenter, men det ser fornuftig ud, siger Jesper Sølver Schou, sektionsleder på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi. (Arkivfoto) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

2019 har været et godt år for mange danske landmænd, og den stigende indtjening ser ud til at fortsætte det kommende år, hvis man skal tro en ny prognose.

Ifølge landbrugsøkonomer på Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) vil indtjeningen på danske landbrugsbedrifter, der i år er ottedoblet til 13 milliarder kroner, stige med yderligere tre milliarder i 2020.

For en række landmænd kan det på indtjeningssiden gøre 2020 til det bedste år nogensinde.

Det siger Jesper Sølver Schou, der er sektionsleder på IFRO og medforfatter til den årlige statusrapport 'Landbrugets Økonomi'.

- Det kan blive rekordår for den samlede danske landbrugssektor. Der har været gode år tidligere, men det er meget længe siden, situationen har set så gunstig ud, som den gør lige nu.

Jesper Sølver Schou tilføjer, at "resultatet for svineproducenter trækker resultatet for den samlede sektor i den rigtige retning".

Historisk høje svinepriser

Svineproduktionen i Kina er stort set kollapset med udbruddet af afrikansk svinepest, der har kostet mindst hundrede millioner grise livet, og da Kina er den største producent og forbruger af svinekød, har udbruddet medført voldsomme prisstigninger på verdensmarkedet.

Den kinesiske svineproduktion er ramt af afrikansk svinepest, der siden august sidste år har udryddet mere end 100 millioner svin i landet og fået svinepriserne til at stige markant. Her ses efterspørgslen fra disken i et kinesisk supermarked med tilbud på svinekød. (Foto: © Str, Scanpix)

Netop det, udpeger Jesper Sølver Schou som betydelig del af forklaringen på den høje indtjening.

En anden faktor er sommerens udmærkede høst, der har haft en positiv indvirkning på alle driftsformer i landbruget og særligt været et gode for planteavlere.

- For kvæg- og planteavlere ser vi ikke noget ekstraordinært på samme måde, som vi gør for svineproducenter, men det ser fornuftig ud. Det samme med mælkeproducenter, der har haft et udmærket år. Det bliver ikke prangende, men fornuftigt, siger Jesper Sølver Schou.

Øget værdi af dansk produktion

Helt konkret forventer økonomerne fra IFRO, at værdien af svineavlernes produktion øges fra 26 milliarder kroner i 2019 til 31 milliarder kroner i 2020, mens produktionsværdien i andre dele af sektoren vil holde et stabilt niveau.

Den samlede produktionsværdi af mælk ventes at stige fra 15,4 milliarder kroner i 2019 til 15,9 milliarder kroner i 2020, lyder det i prognosen fra IFRO.

Jesper Sølver Schou påpeger dog:

- Forventningen er betinget af, at det fortsætter med at gå skidt for svineproduktionen i andre lande. Står vi pludselig med tilfælde af svinepest i Danmark, er det en helt anden sitaution, vi kigger ind i. Så er forudsætningerne for prognosen ændret.

Tid til at nedbringe gælden

Formand for Danske Svineproducenter Kim Heiselberg glæder sig over situationen, og han ser optimistisk på tilværelsen for svineproducenter, når det kommer til udsigterne for 2020.

- Svinepesten er en trussel, der rykker tættere på, men kan vi holde den ude af Danmark, kan 2020 blive min generations redningsår. Dem, som var i problemer for et halvt siden, har nu udsigt til at kunne blive ved med at drifte deres landbrug, siger Kim Heiselberg, der selv er landmand i Vestjylland og producerer 60.000 smågrise årligt.

Udsigter til endnu et år med høje svinepriser er ifølge Kim Heiselberg en unik chance for at nedbringe den gæld, mange svineproducenter har oparbejdet i årene efter finanskrisen.

- Det har indtil i år været drøje år med for lav indtjening, så det er nu, man skal gøre arbejde gæld af, blive uafhængig af banken og gøre sig stærk til, at der kommer en nedtur.

- Det bliver hverdag igen, og vi vil ramme en tid, hvor vi igen kommer ned i et normalt prisleje.

En sektor i langvarig krise

Landbrugssektoren har de sidste ti år været plaget af flere kriser.

Finanskrisen fra 2008 reducerede værdien af landbrugsbedrifterne med mere end 40 procent, og i 2014 tog priserne på landbrugsprodukter et voldsomt dyk med et russisk boykot af fødevarer fra EU, der kostede landmænd milliarder af kroner.

Den økonomisk krise i landbruget blev forstærket, da en afskaffelse af mælkekvoter i 2015 fik mælkebønder til at malke løs, så markederne blev oversvømmet, og i 2018 blev dansk landbrug ramt af en dyr tørke.

Det skete samtidig med, at svinepriserne var historisk lave, hvilket slog bunden ud af flere landmænds økonomi.

I en tid, hvor renterne er lave og svinepriserne høje, vil landbrugssektoren i 2019 og 2020 have mulighed for at nedbringe gælden med et tocifret milliardbeløb, lyder det i prognosen.