Svineproducenten Jens glæder sig over handelsaftale: Nu kan vi sende hele grisen til Japan

På grund af japansk told på fødevarer er det i dag kun dyre udskæringer som svinemørbrad, der eksporteres.

Jens Gammelgaard er svineproducent i Odder, og han håber på at øge sin eksport til Japan som følge af frihandelsaftale med EU. (Redigering: Stig Haaning Thøgersen)

Håndslag på frihandelsaftaler er ikke kun noget, som bliver fejret af toppolitikere.

Det varmer også ude i de danske landbrug.

I Odder ved Aarhus glæder svineproducent Jens Gammelgaard sig over udsigten til japanske og europæiske underskrifter på en ny frihandelsaftale, som får toldsatser i Japan til at forsvinde.

- Det vil være godt for os svineproducenter, fordi den toldbarriere, de har i Japan i dag, gør, at vi kun sender de dyreste udskæringer som mørbrad dertil. Aftalen vil gøre det muligt at sende hele grisen til Japan, og det bliver et helt nyt marked, siger han.

Japan pålægger ifølge Dansk Industri i dag udenlandske landbrugsprodukter en told på i gennemsnit 19 procent for at beskytte landets egen fødevareindustri.

Gennem en frihandelsaftale med Japan vil næsten alle toldsatserne for landbrug og fødevarer forsvinde.

- Danskerne vil ikke betale prisen

I Jens Gammelgaards stalde bliver der hvert år produceret omkring 40.000 smågrise og 24.000 slagtesvin.

Han modtager et tillæg for sine grise, da hans produktion opfylder en række ekstra krav, som rækker ud over den danske lovgivning.

- De bliver sendt til England, Japan og andre steder i verden. Men de bliver ikke solgt i Danmark, for danskerne vil ikke betale prisen for dem, siger Jens Gammelgaard, der også er formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg.

Grisene i Jens Gammelgaards produktion er løsgående og har halm, hvilket er med til at udløse tillægget. (© DR Nyheder)

Han håber, at frihandelsaftalen med Japan vil sikre positive tal på hans egen bundlinje, men at den også vil gavne på et højere plan, når eksempelvis toldsatser på forarbejdet kød forsvinder.

- Det kan også skabe jobs i Danmark, hvor vi kan forarbejde kød og sende det ud, siger han.

Aftalen er "stor og vigtig"

I dag eksporterer Danmark for mere end 19 milliarder kroner til Japan om året, hvoraf godt fire milliarder kroner hives hjem på eksport af fødevarer.

I et økonomisk studie lavet for Udenrigsministeriet er det tidligere blevet anslået, at en ”ambitiøs” frihandelsaftale kan øge den danske eksport til Japan med 70 procent.

Administrerende direktør Karen Hækkerup fra erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer betegner aftalen som "stor og vigtig".

Ifølge administrerende direktør og tidligere landbrugsminister Karen Hækkerup er Japan som "et af vores allervigtigste markeder overhovedet". (© DR Nyheder)

- Det er hele fødevareklyngen, der får gavn af aftalen. Den vil betyde rigtig meget både for dem, der producerer grise, men også for dem, der laver mejeriprodukter og ingredienser, siger hun.

Det varer dog en rum tid, før aftalens fulde effekt kan mærkes på de danske mink- og svinefarme.

- Der er blandt andet ratificeringer, der skal falde på plads, og det tager også noget tid at få løbet sådan en aftale i gang. Men jeg er sikker på, at det vil gavne bundlinjen både i dansk økonomi og hos de danske landmænd og producenter, siger Karen Hækkerup.