SVT: Ikea gemmer milliarder i skattely

Ikea-skaberen Ingvar Kamprad har ifølge svensk TV gemt over 100 mia. svenske kroner i skattely.

Ingvar Kamprad, grundlæggeren af Ikea, beskyldes for at gemme milliarder i skattely. (Foto: CLAUDIO BRESCIANI © Scanpix)

I mere end 30 år har Ikeas skaber Ingvar Kamprad givet indtryk af, at han har sluppet tøjlerne med møbelvirksomheden.

Det er dog langt fra sandheden, ifølge SVT, som også kan fortælle, at Ingvar Kamprad har skjult over 100 millarder svenske kroner i Lichtenstein.

De mange milliarder er ifølge TV-stationens dokumentarafdeling penge fra Ikea.

Ny kobling

Via et kompliceret system af underselskaber har det indtil nu været umuligt at dokumentere en sammenhæng mellem fonden 'Interogo' og møbelgiganten.

Men Interogo-fonden, der blev oprettet for 20 år siden og er registreret i Lichtenstein, har tilsyneladende en stor del af magten over Ikea og er ifølge SVT en væsentlig del af skatteplanlægningen, idet milliarderne ender hos Interogo.

Ingvar Kamprad, der har bopæl i Schweiz, kobles i SVT's dokumentar sammen med ledelsen af Interogo.

Skattetænkning hos Ikea

- At betale mere end du absolut, absolut, absolut skal er en dødssynd inden for Ikea. Det gør man ikke. Man ser skat som en udgift, siger Johan Stenebo, der i mange år fungerede som Ingvar Kamprads nærmeste assistent, til SVT.

Stenebo udgav for et par år siden en kontroversiel bog, der afslørede, at Ingvar Kamprad og Ikea ikke altid er den socialt ansvarlige virksomhed, som den giver sig ud for at være.

Intet svar fra Kamprad

SVT skriver, at man i månedsvis har forsøgt at få et interview om milliarderne med Ingvar Kamprad, der er blandt Sveriges rigeste mænd.

Dog uden held.

- Hvorfor bliver du ved med at rode i det her? Du er ikke velkommen, skal Ingvar Kamprad have sagt til SVT, da TV-stationens journalister fandt ham i Ikea i den svenske by Älmhult, der iøvrigt er historiens første Ikea-forretning.

Programmet sendes på svensk TV i aften.