Swedbank fyrer dansk topdirektør efter hvidvaskanklager

Swedbanks danske direktør, Birgitte Bonnesen, stopper, oplyser banken. Al handel med bankens aktier er indstillet.

Birgitte Bonnesen har været administrerende direktør i Swedbank siden 2015. (Foto: 10010 Janerik Henriksson/TT © Scanpix)

Swedbanks danske direktør, Birgitte Bonnesen, er blevet fyret, efter en skandale om potentiel hvidvask for op til 1.400 milliarder svenske kroner har ramt banken.

- De seneste dages udvikling har indebåret enorme belastninger på banken. Bestyrelsen har derfor afsat Birgitte Bonnesen. Med det sagt har Birgitte Bonnesen i løbet af sine tre år som administrerende direktør gjort en betydningsfuld indsats, siger Swedbanks bestyrelsesformand, Lars Idermark, i en pressemeddelelse.

Samtidig er al handel med bankens aktier blevet stoppet efter et brat dyk i kursen her til formiddag.

Bonnesen har tidligere fastholdt, at Swedbank ikke havde været involveret i hvidvask. Men så afslørede den svenske public service-station SVT i februar, at der har været ført enorme potentielt mistænkelige pengebeløb gennem Swedbank i Baltikum.

Centum i sagen er en afdeling i Estland, der har specialiseret sig i kunder fra især Rusland og de tidligere sovjetrepublikker.

I første omgang var der tale om overførsler for 95 milliarder, men denne uge kom det frem, at beløbet snarere er 1.400 milliarder svenske kroner. En sag, der i omfang næsten kan måle sig med skandalen i Danske Bank.

Birgitte Bonnesen har været administrerende direktør i Swedbank siden 2015. Før det var hun ansvarlig for bankens virksomhed i Estland, Letland og Lithauen.

Oprør fra storaktionærer

Fyringen kommer kort før Swedbanks generalforsamling i dag. Et af de store emner på dagsordnen var, om aktionærerne ville opgive retten til at sagsøge Birgitte Bonnesen for de tab, skandalen måtte have påført dem.

Det er ganske normalt i svenske virksomheder, at aktionærerne bevilger straffrihed på denne måde, men denne gang modsatte en lang række af de største aktionærer sig.

Tilliden var der ikke. Og Swedbank har tabt mere end en fjerdel af værdien på børsen.

Det skyldes ifølge en af storaktionærerne, forsikringsselskabet Folksam, at hvidvasksagen er kommet til at se mere alvorlig ud.

For nylig meddelte det svenske bagmandspoliti, Ekobrottsmyndigheten, at man havde udvidet undersøgelsen af banken til også at omfatte potentiel grov svindel, og i går ransagede politiet Swedbanks hovedkontor.

- Da Ekobrottsmyndighetens forundersøgelse blev udvidet til endda at omfatte grov svindel, bestemte vi os for, at vi ikke kunne bevilge Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet, siger Carina Lundberg Markow, chefstrateg i Folksam til SVT.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter