Sydkorea truer med bitcoin-forbud

Efter ransagninger og mistanker om skatteunddragelse vil Sydkorea stoppe "unormal" handel.

På et af verdens største markeder for handel med kryptovalutaer, vil regeringen nu træde på bremsen. (Foto: Kim Hong-Ji © Scanpix)

Regeringen i Sydkorea er ved at forberede et lovforslag, der skal stoppe handlen med kryptovaluta som bitcoin og ethereum på landets handelspladser.

Det sker i kølvandet på ransagninger af landets største kryptovaluta-handelsplads tidligere på ugen efter mistanker om skatteunddragelse.

- Der er store bekymringer med hensyn til virtuelle valutaer, siger justitsminister Park Sang-ki på et pressemøde ifølge Reuters.

Bitcoin

Bitcoin er en digital valuta og et betalingssystem, der kun findes på nettet.

Systemet har ingen central styring, og ingen central instans står bag.

Systemet bliver anvendt på flere narkohandelspladser på nettet, men er ikke i sig selv lyssky. Bitcoin kan sagtens bruges til helt lovlige formål.

Der er en øvre grænse for, hvor mange bitcoin der kan komme i omløb. Nye kommer til ved en proces kaldet mining, der stiller krav til rå computerkraft.

Bag bitcoin ligger en teknologi, kaldet blockchain, hvori alle transaktioner noteres, så de er offentlige for alle.

Blockchain-teknologien kan anvendes til andre ting - for eksempel digitale valg.

Systemet er open source og ingen ved, hvem der har opfundet det.

Det bebudede forbud mod handel med kryptovalutaer er offentliggjort efter drøftelser med forskellige instanser og landets finansielle tilsyn - men ellers har Sydkoreas regering ikke delt flere detaljer.

Unormal handel med Bitcoin i Sydkorea

Særligt handlen med kryptovalutaer i Sydkorea betragtes som unormal, fordi prisen på de store kryptovalutaer her er prissat højere end andre andre steder i verden - hvad der kaldes for såkaldt 'kimchi-præmie'.

Ifølge websitet CryptoCompare bliver over 10 procent af kryptovalutaen ethereum handlet mod den sydkoreanske valuta won, mens fem procent af al bitcoin bliver handlet mod won.

I sidste uge meddelte de finansielle myndigheder i Sydkorea, at man ville forbyde oprettelse af flere konti til brug for handel med kryptovalutaer. Samtidig skulle de handlende, der oftest er anonyme, tvinges til at bruge deres rigtige navne.

Bitcoin styrtdykker efter regeringsudmelding

Regeringen antydede ifølge mediet CNBC samtidig, at bankerne ville blive overvåget i højere grad med henblik på muligheden for at bremse køb af kryptovalutaer.

Efter meldingen om Sydkoreas tiltag for at bremse kryptovalutahandel er bitcoin-kursen dykket.

Aktien i Omnitel, der beskæftiger sig med bitcoin, faldt med 30 procent, Digital Optics dykkede med 13 procent, og KPM Tech blev handlet fem procent lavere, skriver CNBC.

Når et lovforslag er klar, vil det kræve et flertal at få gennemført i Sydkoreas parlament, hvor der sidder 297 medlemmer. Hele den proces kan ifølge Reuters tage flere måneder og muligvis år.