Sygeplejersker om udsigt til vinterhjælp: Pengene skal gå til flere hænder

En vinterpakke til de danske hospitaler kan blive en god hjælp, men der mangler langsigtede løsninger, mener sygeplejersker.

Sygeplejerske Sara Jespersen håber på, at en vinterpakke kan gøre, at sygeplejerskerne ikke skal løbe helt så hurtigt i hverdagen.

Det er flere hænder, der er brug for, hvis regeringen vil hjælpe landets hospitaler igennem endnu en vinter med coronavirus.

Sådan lyder det fra flere sygeplejersker, efter regeringen i dag har fortalt om planerne for en såkaldt corona-vinterpakke.

- Lige nu og her vil det at få nogle flere hænder ind hjælpe os med at få dækket den næste periode over julen og vinteren. Der er brug for nogle flere sygeplejersker, der kan hjælpe os med det daglige arbejde, siger Maja Grabowska, der er sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Nordsjællands Hospital.

Regeringen vil have pakken på den kommende finanslov for at afhjælpe den hårdt pressede sundhedssektor gennem den kommende vinter, hvor den nye coronavirusvariant Omikron truer med et stigende antal indlæggelser.

Hvad pakken helt præcist kommer til at indeholde er endnu uvist.

Men Enhedslisten har sat et krav om 2 milliarder kroner, mens SF kræver 1 milliard kroner til pakken.

- Vi skal selvfølgelig gøre noget akut, når sundhedsvæsenet lider, som det gør lige nu, siger SF's partiformand Pia Olsen Dyhr.

- Jeg er simpelthen bekymret for, at vi står overfor et kollaps, både inden for vores sundhedsvæsen og vores velfærdssamfund generelt, hvis ikke vi løser det her nu, siger Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund.

Flere penge kan hjælpe i en ellers presset vinter

Selvom sygeplejerskerne håber på en håndsrækning i vinterpakken, er der ikke tale om en hjælpepakke, der udelukkende er målrettet dem, lyder det fra regeringens finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

- Det her er ikke til en bestemt faggruppe, men til et samlet hospitalsvæsen, hvor vi ønsker at give en midlertidig pakke, som kan tage noget af presset af. Og det er i øvrigt midlertidige penge, og kan derfor heller ikke indgå i grundløn eller andet, siger han.

Han understreger, at regeringens forslag ikke skal ses som et indspil i konflikten med sygeplejerskerne, hvor der senest i en Facebookgruppe styret af sygeplejerske Luca Pristed bliver opfordret til kollektiv opsigelse i protest mod lønforholdene.

Men selv en pakke, der er målrettet det samlede hospitalsvæsen bliver hilst velkommen af Dansk Sygeplejeråd (DSR). Også selvom der er tale om et engangsbeløb og ikke noget mere permanent.

- Det er helt rigtigt set, at vi har et sundhedsvæsen, der er alvorligt i knæ og har brug for en økonomisk saltvandsindsprøjtning for at overleve vinteren. Der er brug for penge, så vi blandt andet kan holde fast på nogle af de sygeplejersker, som nærmest lige nu truer med at forlade stedet, siger formand for DSR, Grete Christensen.

Og ifølge DSR har man ikke råd til at miste flere sygeplejersker i et sygehusvæsen, hvor der i forvejen er op mod 4.000 ubesatte stillinger.

Sara Jespersen, der er sygeplejerske på Nordsjællands Hospital og blandt andet arbejder i coronaafsnittet, håber, at regeringen har øje for, at der er behov for aflastning.

- Jeg løber hurtigt. Så hurtigt jeg overhovedet kan. Men vores patienter er dårlige, og der er kun kommet flere, og de bliver kun mere komplekse, siger Sara Jespersen.

Både Sara Jespersen og Maja Grabowska mener dog, at der er brug for en mere langsigtet løsning som lønstigninger på sygeplejeområdet for at aflastningen skal vare ved.

- Hvis vi får en lønstigning, vil det nok gøre vores arbejde mere attraktivt og give flere hænder. Men vi må jo starte et sted, og hvis vi får flere penge til at øge vores normering, så er det sådan vi må gøre, siger Sara Jespersen.

Hospitalsdirektør: Medarbejderne yder en kæmpe indsats

Sabine Mazurek er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Nordsjællands Hospital, og hun oplever, at hendes kollegaer løber meget hurtigt hver dag.

Hun forstår godt sygeplejerskernes ønske om flere hænder, men det er ikke realistisk på kort sigt at kunne ansætte nok nye sygeplejersker, siger hun.

- Havde vi en masse sygeplejersker stående på parkeringspladsen, så ville vi ansætte dem. Men det har vi ikke, så vi har brug for at fastholde dem, vi har. Så kan vi få andre til at komme ind og hjælpe os med nogle af de opgaver, som ikke er sygeplejerskeopgaver, så er det også velkomment, men vi skal holde fast i, at sygeplejersker skal lave det, som er sygeplejefagligt.

Nordsjællands Hospitals direktør Bente Ourø Rørth nikker genkendende til problemet med ikke at kunne ansætte nok sygeplejersker.

Hun tror heller ikke at muligheden for at bruge penge fra en vinterpakke til at øge kompensationen for ekstravagter vil gøre, at flere sygeplejersker tager en ekstra vagt eller to.

- Jeg synes, at medarbejderne yder en kæmpe indsats, og de tager faktisk ekstravagter og strækker sig rigtig langt. Men vi har stadigvæk udsatte operationer fra covid-bølgerne og sygeplejestrejken, så vi har lidt over 1.000 borgere, der venter på et indgreb, og dem tænker jeg ofte på, for det er ikke en sjov situation, siger hun.

Spørger man sygeplejerske Maja Grabowska, kommer øget kompensation for ekstravagter ikke til at gøre den store forskel.

- Selvom ekstravagter bliver aflønnet på en meget fin måde, så tror jeg ikke, det bliver besat af det faste personale, selvom det bliver godt aflønnet. Så skulle det være fra et eksternt vikarbureau.

Sara Jespersen har også svært ved at se, hvordan flere penge skulle få hende selv til at tage flere ekstravagter, end hun gør i forvejen.

- Jeg vil jo gerne hjælpe mine kollegaer. Jeg ved, hvor pressede vi er, når der ikke er nok hænder. Men jeg tror ikke, det vil gavne så meget bare at give flere penge, for det er hænder vi har brug for. Ellers ender vi bare med at blive nedslidte.

FacebookTwitter