Sygeplejerskers pensionskasse i milliardsats med bedrageri-mistænkt investeringsbank

En af de største danske pensionskasser, PKA, er økonomisk forbundet med Macquarie i TDC-ejerskab og ved endnu en investering.

PKA ejer ikke blot TDC sammen med Macquarie, men også et biomassekraftværk i det nordøstlige England. Direktør Peter Damgaard jensen siger, at pensionskassen vil gå i kritisk dialog med investeringsbanken. (© DR Nyheder)

Pensionskassen PKA – der blandt andet har sygeplejersker som medlemmer - købte i foråret sammen med ATP, PFA og Macquarie det danske teleselskab TDC for 41 milliarder kroner.

Men nu viser det sig, at PKA i 2016 også har investeret 7,5 milliarder kroner sammen med Macquarie i et i biomassekraftværk, Teesside Renewable Energy Plant, i det nord-østlige England.

PKA og Macquarie har delt investeringen ligeligt imellem sig.

Dertil kommer en enkelt gammel fondsinvestering fra 2006 i Macquarie European Infrastructure II på 25 millioner euro, som udløber til maj næste år.

PKA’s administrerende direktør, Peter Damgaard Jensen, siger, at PKA tager afstand fra Macquaries forretningsmetoder.

- Vi forholder os til de investeringer på fuldstændig samme måde som med investeringen i TDC. Vi tager stærkt afstand fra Macquaries

adfærd
i sagen om udbytteskat, og vi vil gå i kritisk dialog med selskabet for at få svar på, hvordan de har tænkt sig at forholde sig til deres egen fortid, og hvordan de samarbejder med
myndighederne
i afdækningen af sagen, siger Peter Damgaard Jensen.

Macquarie står centralt i afsløring

Macquarie står centralt i den enorme skandale om udbytteskat som

DR
Nyheder sammen med en række andre
medier
over hele Europa har afsløret den seneste uge.

I Tyskland undersøger

anklagemyndigheden
bankens absolutte topledelse for
bedrageri
i forbindelse med den skattefidus om udbytteskat, hvor finans-bagmænd og internationale banker kan have tappet de europæiske statskasser for 410 millioner kroner.

Heraf alene 12,7 milliarder kroner i den store

skandalesag
om udbytteskat i Danmark.

Peter Damgaard afventer nu sammen med de øvrige partnere i købet af TDC en forklaring fra Macquarie.

Og den skal være god. Ellers vil PKA ikke samarbejde med Macquarie i fremtiden, siger Peter Damgaard jensen:

- Vi ønsker kun at have samarbejder med modparter, som opererer på ordentlig vis, så hvis Macquarie ikke kan redegøre for deres handlinger og få bragt orden i sagen, så kan vi fremover ikke have nye samarbejder med dem.

PKA: Vi kom for sent til skatteaftale

Macquarie har tidligere ejet et andet stykke kritisk infrastruktur i Danmark.

Fra 2003 til 2015 år ejede investeringsbanken Københavns Lufthavne, som banken ifølge et tidligere estimat tjente 12 milliarder kroner på.

Ejerskabet var stærkt

omdiskuteret
, især fordi den australske investeringsbank år for år sendte et trecifret millionbeløb uden om Danmark og i
skattely
via skuffeselskaber i Luxembourg.

I forbindelse med købet af TDC sammen med Macquarie har de tre pensionskasser ATP, PFA og PKA betinget sig, at ingen skattebetalinger bliver sendt uden om den danske statskasse.

Men i forbindelse med PKA's ejerskab i Teeside Renewable Energy Plant har pensionskassen ikke været i stand til at stille den samme betingelse.

- Vi har ikke haft mulighed for at lave en tilsvarende aftale, som den vi har i TDC, i Teesside Renewable Energy Plant, da vi kom ind i investeringen efter, at Macquarie allerede var investeret i selskabet, men vi forventer selvfølgelig, at de følger alle engelske skatteregler, og det vil vi også have svar på i den kritiske dialog vi skal have med dem, siger administrerende direktør Peter Damgaard Jensen.