Sygeplejerskers pensionskasse i milliardsats med bedrageri-mistænkt investeringsbank

En af de største danske pensionskasser, PKA, er økonomisk forbundet med Macquarie i TDC-ejerskab og ved endnu en investering.

PKA ejer ikke blot TDC sammen med Macquarie, men også et biomassekraftværk i det nordøstlige England. Direktør Peter Damgaard jensen siger, at pensionskassen vil gå i kritisk dialog med investeringsbanken. (© DR Nyheder)

Pensionskassen PKA – der blandt andet har sygeplejersker som medlemmer - købte i foråret sammen med ATP, PFA og Macquarie det danske teleselskab TDC for 41 milliarder kroner.

Men nu viser det sig, at PKA i 2016 også har investeret 7,5 milliarder kroner sammen med Macquarie i et i biomassekraftværk, Teesside Renewable Energy Plant, i det nord-østlige England.

PKA og Macquarie har delt investeringen ligeligt imellem sig.

Dertil kommer en enkelt gammel fondsinvestering fra 2006 i Macquarie European Infrastructure II på 25 millioner euro, som udløber til maj næste år.

PKA’s administrerende direktør, Peter Damgaard Jensen, siger, at PKA tager afstand fra Macquaries forretningsmetoder.

- Vi forholder os til de investeringer på fuldstændig samme måde som med investeringen i TDC. Vi tager stærkt afstand fra Macquaries adfærd i sagen om udbytteskat, og vi vil gå i kritisk dialog med selskabet for at få svar på, hvordan de har tænkt sig at forholde sig til deres egen fortid, og hvordan de samarbejder med myndighederne i afdækningen af sagen, siger Peter Damgaard Jensen.

Macquarie står centralt i afsløring

Macquarie står centralt i den enorme skandale om udbytteskat som DR Nyheder sammen med en række andre medier over hele Europa har afsløret den seneste uge.

I Tyskland undersøger anklagemyndigheden bankens absolutte topledelse for bedrageri i forbindelse med den skattefidus om udbytteskat, hvor finans-bagmænd og internationale banker kan have tappet de europæiske statskasser for 410 millioner kroner.

Heraf alene 12,7 milliarder kroner i den store skandalesag om udbytteskat i Danmark.

Peter Damgaard afventer nu sammen med de øvrige partnere i købet af TDC en forklaring fra Macquarie.

Og den skal være god. Ellers vil PKA ikke samarbejde med Macquarie i fremtiden, siger Peter Damgaard jensen:

- Vi ønsker kun at have samarbejder med modparter, som opererer på ordentlig vis, så hvis Macquarie ikke kan redegøre for deres handlinger og få bragt orden i sagen, så kan vi fremover ikke have nye samarbejder med dem.

PKA: Vi kom for sent til skatteaftale

Macquarie har tidligere ejet et andet stykke kritisk infrastruktur i Danmark.

Fra 2003 til 2015 år ejede investeringsbanken Københavns Lufthavne, som banken ifølge et tidligere estimat tjente 12 milliarder kroner på.

Ejerskabet var stærkt omdiskuteret, især fordi den australske investeringsbank år for år sendte et trecifret millionbeløb uden om Danmark og i skattely via skuffeselskaber i Luxembourg.

I forbindelse med købet af TDC sammen med Macquarie har de tre pensionskasser ATP, PFA og PKA betinget sig, at ingen skattebetalinger bliver sendt uden om den danske statskasse.

Men i forbindelse med PKA's ejerskab i Teeside Renewable Energy Plant har pensionskassen ikke været i stand til at stille den samme betingelse.

- Vi har ikke haft mulighed for at lave en tilsvarende aftale, som den vi har i TDC, i Teesside Renewable Energy Plant, da vi kom ind i investeringen efter, at Macquarie allerede var investeret i selskabet, men vi forventer selvfølgelig, at de følger alle engelske skatteregler, og det vil vi også have svar på i den kritiske dialog vi skal have med dem, siger administrerende direktør Peter Damgaard Jensen.

Facebook
Twitter