Ta' det eller lad være: Rasmus, Mikkel og Jamie fra Løvens Hule vil skabe lighed i verden

Iværksætterne fra Løvens Hule drømmer om at ændre verden med deres genbrugs-app. Hverken mere eller mindre.

Rasmus Thude (midten), Jamie Neubert (venstre) og Mikkel Mørch (højre) forlader Løvens Hule med 200.000 kroner og to investorer, der tror på deres god-karma-projekt 'ta' det'.

En app, der kan skabe mere lighed i verden, mere tillid blandt mennesker og sørge for, at folk ikke vælger fællesskabet fra og ryger i totterne på hinanden.

Holdet bag genbrugs-app'en 'ta' det', der fik en kapitalindsprøjtning på 200.000 kroner via DR1-programmet Løvens Hule, drømmer stort.

- Hvis vi kan give mennesker et værktøj til distribuere tingene videre, så vi undgår situationer, hvor folk mangler et tæppe eller en kummefryser, så kan det ultimativt mindske den desperation i samfundet, som ulighed skaber, siger Rasmus Thude, der står for konceptudvikling og design af 'ta' det'.

Det mål er han og de to andre bag iværksætteriet, Mikkel Mørch og Jamie Neubert, stadig langt fra.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor de tre iværksættere forklarer deres idé for investorpanelet i Løvens Hule.

- Der er hjerte i det her

Aktiviteterne er stadig begrænset til København, Odense og Aarhus hvor de tre iværksættere har fundet et kontorfællesskab og i første omgang søger en kommunikationspraktikant, der kan hjælpe med at sprede det gode budskab om 'ta' det'.

Næste skridt er at komme bredere ud i Danmark, og:

- Til sommer vil vi gerne ind i et andet land. Vi har nogle i kikkerten, men vi overvejer lige nu, om det skal være i Skandinavien, hvor landene ligner os, eller om vi skal vi prøve i et land, hvor der er større ulighed og større problemer, for eksempel Frankrig eller Storbritannien.

Er det ikke lidt naivt at tro, at en genbrugs-app kan skabe mere lighed i verden?

- Jeg ved godt, at det lyder lidt naivt, men du bad mig om at komme med et slutmål, og jeg synes, det er et mål, der vil noget, siger Rasmus Thude og fastholder:

- 'Ta' det' kan bringe varme ind i nogle kolde systemer. Sådan et værktøj her vil kunne give noget mere ro i Frankrig eller Storbritannien, fordi det kan skabe mere tillid mellem mennesker, når de giver noget til hinanden. Man bliver glad af at give noget væk, og man får lyst til at gøre det igen, når man først har prøvet det.

- Det er en simpel tanke, men der er hjerte i det her, og man skal drømme lidt for at være iværksætter. Det er visionen, der skal få dig op af sengen hver morgen.

En karma-app

Rasmus, Mikkel og Jamie brændte så meget igennem i Løvens Hule, at løverne Birgit Aaby og Christian Stadil valgte at investere 100.000 kroner hver for en ejerandel på 7,5 procent pr. investor.

Førstnævnte er helt med på, at 'ta' det' måske ikke kommer til at give hende og Christian Stadil kroner i tøndevis, men det er også ok.

- Jeg kan godt lide, at man ikke gør det for pengene, men at man gør det for andre. Det er en karma-app, siger Birgit Aaby.

Det var netop den tilgang, der fik 'ta' det'-holdet til at vælge Christian og Birgit frem for Jesper Buch, der matchede deres bud, men ville have investeringen for sig selv.

- Vi var der i halvanden time, og Jesper gik meget hårdt til os. Han var ret ligeglad med den ultimative vision, men ville se nogle tal og spurgte til, hvor meget vi skal låne i banken. Men vi er ikke talfolk, vi er drømmere, siger Rasmus Thude.

Birgit Aaby var mere lydhør, husker han.

- Birgit begyndte at smile mere og mere, da vi lavede vores pitch. Hun er ikke drevet af tallene, men tror på, at vi kan skabe en bedre verden.

Birgit Aaby fik Christian Stadil med på karma-investeringen.

- Det er ikke en fantastisk forretning, vi præsenterer, men de investerer i en vision. Jeg følger også med i Løvens Hule, og det er vist første gang, at investorerne gør det, siger Rasmus Thude.

Overtager verden stille og roligt

I Løvens Hule præsenterede 'ta' det' en model, der kan give andet end god karma på kontoen, men det er endnu ikke helt på plads, hvordan projektet skal generere penge.

Den udfordring arbejder 'ta' det'-holdet på sammen med Birgit Aaby og Christian Stadil.

- Inden vi er færdige med vores uddannelser om et år, så skal vi have fundet en måde at tjene penge på, siger Rasmus Thude.

Og så regner han også med, at der kommer gang i forretningen.

- Hvis vi om et år eller to kan have et kontor med 7-10 ansatte i København og så stille og roligt overtage verden, så ville det være helt fantastisk. Vi er ikke drevet af tal, men af god karma.

Den gode karma har indtil videre resulteret i, at 2.000 ting varierende fra et helt køkken til tøj og legetøj er blevet givet væk. Og app'en er indtil videre blevet downloadet 10.000 gange.