Manglende danske dokumenter får dommer til at afvise udlevering af Shah

Afgørelsen i udleveringssagen mod den formodede milliardsvindler kan dog ankes.

Opdateret klokken 16.22 med kommentar fra justitsminister Mattias Tesfaye (S).

De danske myndigheder har i dag lidt et stort nederlag i bestræbelserne på at få udleveret den formodede milliardsvindler Sanjay Shah, som er mistænkt for at være hovedmanden i Danmarkshistoriens største svindelsag.

En dommer i ørkenstaten Dubai har nemlig afvist at udlevere den britiske forretningsmand til retsforføgelse i Danmark, og nu kaster nye oplysninger i retssagen lys over, hvorfor Sanjay Shah indtil videre kan blive i Dubai.

DR Nyheder er nemlig i besiddelse af kendelsen i sagen afsagt af dommer Rashid Al Smairi.

Her fremgår det, at Danmark skulle have delt meget mere af efterforskningen mod Shah med domstolen i Dubai.

- Hvad det anmodende land har indleveret, er et notat med et resume af den udførte efterforskning. Det har ikke indleveret de påkrævede kopier af efterforskningsrapporter, skriver sagens dommer.

Anklagemyndigheden i Dubai kan på vegne af de danske myndigheder appellere dagens afgørelse. Det har de 30 dage til.

Og hvis det står til justitsminister Mattias Tesfaye (S), så skal udleveringssagen da også vurderes af en højere domstol, hvis der er grundlag for det.

Det siger han i et skriftligt svar til DR Nyheder.

- Vi er nu ved at undersøge, hvad der ligger bag afvisningen, og om der skulle være begået fejl, som der i givet fald skal rettes op på.

- Jeg håber, at den emiratiske anklagemyndighed vil gøre brug af muligheden for at anke. Det vil de danske myndigheder også indgå i dialog med den emiratiske anklagemyndighed om, siger Mattias Tesfaye.

Advokat: Han bør løslades i dag

Men selv om dommen appelleres så bør Sanjay Shah ikke sidde en dag mere i fængsel, mener hans advokat i Dubai, Ali al Zarooni.

- Vi vil kæmpe for at få ham ud af fængslet allerede i dag. Vi mener ikke, at han bør sidde i fængsel, sagde Ali al Zarooni til DR Nyheder tidligere i dag.

Hvordan har Sanjay Shah det i fængslet?

- Han har det så godt, som man kan have det i et fængsel. Det er ikke et behageligt sted. Det er et fængsel - ikke et hotel, siger forsvarsadvokaten.

Sanjay Shah har været fængslet siden juni, hvor han blev anholdt og nægtet kaution. Den britiske forretningsmand har ellers kunnet leve i Dubai i fred for myndighederne i flere år, selv om han i 2015 blev udpeget som den formodede bagmand bag historiens største svindelnummer mod den danske statskasse.

Men bag lukkede døre har de danske myndigheder og myndighederne i De Forenede Arabiske Emirater forhandlet og tidligere i år skrev de under på en udleveringsaftale.

I juni måtte Sanjay Shah så skifte sit liv i luksus ud med en fængselscelle.

Tiltalt for milliardsvindel

Sanjay Shah har været under efterforskning, siden de danske myndigheder i 2015 opdagede, at milliarderne var fosset ud af statskassen mellem 2012 og 2015.

Da boet var gjort endelig op, lød det fra de danske skattemyndigheder, at udenlandske svindlere havde lænset Danmark for 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.

Sanjay Shah var ifølge myndighederne hovedmanden bag den formodede svindel, og han er i alt tiltalt for groft bedrageri for mere end ni milliarder kroner.

Ifølge de danske myndigheder var svindlen nøje planlagt.

- Der er tale om ekstremt alvorlig og meget omfattende kriminalitet begået mod den danske stat, og vi mener, at de to tiltalte har begået et kynisk og nøje planlagt bedrageri, hvor de har svindlet sig til mere end ni milliarder kroner fra den danske statskasse, sagde chef for Søik Per Fiig, da de rejste tiltale i januar 2021.

Den britiske forretningsmand og hans formodede medgerningsmand, Anthony Mark Patterson, har nægtet sig skyldige i de alvorlige anklager imod dem.

Sanjay Shah benægter ikke at have fået udbetalt pengene. Han har i stedet udnyttet et hul i lovgivningen, har han sagt til Børsen.

I samme interview gav han også udtryk for, at han ikke frygtede en dansk fængselscelle, og at han maksimalt kunne se frem til tre år på vand og brød.

- Jeg vil sidde i fængselscellen og kan ikke drikke eller ryge. Jeg vil kunne dyrke motion hver dag. Det vil sikkert forlænge mit liv med tre år, så for mig vil den tid ikke koste noget, siger han og fortæller, at de danske myndigheder har vist ham cellen, hvor han skal afsone.

- Cellerne har mikrobølgeovn, tv, køleskab og en Playstation, så de sagde, "hvor slemt kan det egentlig være, sagde han i interviewet fra 2020.