Tænketank: Aldrig har så få danskere betalt topskat

Omkring en halv million betalte i 2015 topskat - en halvering siden 2008.

Ingen almindelige lønmodtagere vil betale topskat i 2022, lyder det fra den røde tænketank Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Rekordfå danskere betaler topskat.

Det viser en analyse fra centrumvenstre-tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som baserer sig på tal fra Danmarks Statistik.

I 2015 betalte lige under en halv million danskere topskat - helt præcis 492.000 danskere. Det er langt færre topskattebetalere end i 2008, hvor omkring en million personer betalte topskat - helt præcist 1.003.000.

- Der har været gennemført skattereformer ad flere omgange, som har hævet grænsen for, hvornår man skal betale topskat. Så der er simpelthen færre nu, der betaler topskat, siger Lars Andersen, direktør i tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Og tendensen med færre topskatteydere vil fortsætte på grund af skattereformen fra 2012.

- Der er gennemført en skattereform, som gradvist forhøjer den grænse, der er for, hvornår man skal betale topskat. Det er derfor, der bliver færre, der skal betale, siger Lars Andersen.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil det betyde, at kun 435.000 personer betaler topskat i 2022.

- Så er det en skat, som kun de rigeste 10 procent betaler. Der er ikke nogen almindelige lønmodtagere, der faktisk kommer til at betale topskat på det tidspunkt, lyder det fra direktøren fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Og det er sådan set udmærket, lyder det fra den røde tænketank.

- Vi synes sådan set, at det kan være rimeligt nok, at almindelige lønmodtagere ikke betaler topskat, siger Lars Andersen og tilføjer:

- Hvis man laver en skatteomlægning, hvor man sørger for, at de rige betaler skat på en anden måde, så har vi ikke noget imod, at færre betaler topskat, men hvis det er fordi, man skal ud og spare på den offentlige service for at give skattelettelser til de rigeste, så er vi imod det.

I den 2025-plan, som VLAK-regeringen præsenterede i går, er en af ambitionerne, at færre skal betale topskat.

Forhandlingerne om nye skattelettelser vil finde sted til efteråret.

Topskat

  • Ifølge Skat ligger topskatten på 15 procent og skal betales af indkomster over 479.600 kroner efter arbejdsmarkedsbidrag i 2017.

  • Topskatten blev indført med en skattereform i 1994, og satsen ifølge Danmarks Statistik dengang på 12,5 procent.

  • Da topskatten blev indført betalte omkring 14 procent af de skattepligtige topskat, ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det steg til over 20 procent i 2008, og de nyeste tal viser, at andelen nu er på under 10 procent.

Facebook
Twitter