Kan du huske, hvordan man tog billeder før de digitale kameraer og smartphones? At man proppede en lille filmrulle ind i kammeret på et kamera?
Har du prøvet det, har du næsten 100 procent sikkert også haft en rulle Kodak-film eller et Kodak-kamera mellem hænderne. Den amerikanske filmgigants gule filmruller blev solgt overalt, og begrebet "Kodak-moment" om et fantastisk øjeblik nåede at overleve flere generationer.
Men nu er det muligvis snart slut. Ifølge nyhedsbureauet AP raslede Kodaks aktier i går ned til det laveste niveau nogensinde: 47 cent per aktie.
Det skete efter at avisen Wall Street Journal afslørede, at Kodak forbereder en konkursbegæring "i de kommende uger" - hvis virksomheden ikke inden da får solgt ud af sine patenter.
Har satset på printere
Den 131 år gamle amerikanske fotovirksomhed er nu endda blevet truet af børsen i New York - de vil blive fjernet fra aktielisterne, hvis værdien ikke når op over 1 dollar per aktie i løbet af det næste halve år.
Miseren skyldes enkelt sagt overgangen til digital fototeknologi. Mens verden gik over til digitale kameraer, havde Kodak svært ved at følge med. Siden 2005 har firmaet dog hældt hundrede millioner af dollars ind i nye serier af printere - en investering der nu er lige ved at give overskud og som nok bliver Kodaks fremtidige kerneområde. Hvis virksomheden altså ikke går konkurs inden.
Konkurs kan gavne Japan
Snakken om den gamle kamera-gigants mulige konkurs har stået på noget tid. Kodak ejer ironisk nok 1.100 patenter til digitale billeder, og allerede i juli sidste år satte de dem til salg. Indtil videre har ingen købere dog meldt sig.
Gennem efteråret skrev adskillige medier også om, at Kodaks egen filmrulle var ved at løbe ud, og International Business Times gav endda fem grunde til, at en konkurs vil være en "national tragedie"
Blandt andet påpeger magasinet, at den amerikanske virksomheds konkurs vil komme flere japanske foto-firmaer til gode: Både Canon, Nikon, Olympus, Sony og Panasonic er med fremme i den digitale foto-verden:
- Hvis Kodak begæres konkurs og så beder Lazard (en investeringsbank, red.) om hjælp til at sælge delene fra, så vil de firmaer stå først i køen til at overtage de værdifulde stumper, skrev IBT.