Tag ansvar for arbejdsglæden

Mange danske arbejdspladser har udviklet en kultur, hvor chefen bliver syndebuk, og hvor tingene ikke bliver sagt direkte. Og det er ødelæggende for arbejdsglæden, mener virksomhedskonsulent.

Vi skal kigge indad, hvis vi skal få det godt på jobbet, mener Kim Buch-Madsen. (Foto: © wvermeulen, stock.xchng)

Jagten på det gode job spidser til. Vi skifter job oftere end nogensinde før og kræver fryns og flekstid, før vi overhovedet skriver under på kontrakten.

Men vi overlader det alt for ofte til vores arbejdsgiver at sikre, at vi har det godt på jobbet. I stedet bør den enkelte medarbejder tage mere ansvar for både stemningen i virksomheden og sin egen arbejdsglæde. Det mener Kim Buch-Madsen, der er cand.merc. og kursuskonsulent. Han tager rundt og holder foredrag om det gode job og har blandt andet holdt kurser for Nordea og HK.

- Jeg synes, det er en tendens til, at ledelsen bliver pålagt ansvaret for mange ting. Vi kan forvente en masse ting af vores ledere, men i bund og grund af det også vores ansvar, hvilken arbejdsplads vi har, og om vi er glade på jobbet, siger han.

Sparer irritation sammen

En direkte konsekvens af, at medarbejderne ikke selv tager ansvar, er, at der bliver opbygget en kultur, hvor ingen tør tale frit. Og det er et kæmpe problem, mener Kim Buch-Madsen.

- Der er masser af kultursammenlignende undersøgelser, der viser, at danske arbejdspladser er meget konfliktsky i forhold til andre arbejdspladser rundt omkring i verden. Problemet med det er, at når du gerne vil tage hensyn til andre mennesker ved at undlade at sige, at det er deres arbejde, der ikke er i orden, så vender du din irritation indad og sparer utilfredshed sammen, eller også begynder du at sladre om de andre på gangene. Men hvem har egentlig lovet os, at en arbejdsplads skal være et beskyttet værksted? Det er en ret dansk holdning, den der med, at det ikke må gøre ondt på nogen.

Konfliktsky arbejdskultur

I en stor international undersøgelse har forskerne fundet ud af, hvilke ting der betyder mest for at have et godt job.

Det allervigtigste for medarbejderne er at vide, hvad der forventes af dem.

- Vi ved alle sammen godt, at der er nogle mennesker, der forholder sig til, om vi gør et godt stykke arbejde eller ej. Men den konfliktsky arbejdskultur gør, at mange ting bliver sagt indirekte. Og så er det ikke altid klart, hvad der forventes af dig.

Vend blikket indad

En virksomhedskultur, der gør medarbejderne til ofre, fører ofte til masser af brok på arbejdspladsen, og det kan være altødelæggende.

- Brok er et problem, der breder sig lynhurtigt, og det er også et problem, hvordan vi håndterer det. Når de andre medarbejdere ikke siger fra, risikerer de at blive publikum, og det er netop det, brokkere er interesseret i. Og så bliver det lynhurtigt som en byld, der bare vokser og vokser.

Derfor vil Kim Buch-Madsen gerne have sine kursusdeltagere til at gøre det modsatte - at vende blikket indad og se på, hvilke ting de lægger vægt på, og om de bliver opfyldt på arbejdspladsen.

- Man skal begynde med at stille sig selv nogle konkrete spørgsmål: Hvilken slags opgaver gør mig glad, og hvad er jeg dygtig til? Hvis der er for langt mellem de opgaver, der gør dig glad eller udfordrer dig, så er det på tide at tænke på, om du overhovedet har det rette job. Jeg tror, at vi alle har prøvet, hvor meget det fylder, når det ikke fungerer på jobbet, og hvor meget energi, det giver, når man er glad for det, man laver, siger han.