Tankelæser på vej til din smartphone

Revolutionerende maskiner, der kan læse vores tanker, vil komme på markedet inden for de næste fem år, forudser it-giganten IBM.

Revolutionerende maskiner, der kan læse vores tanker, vil komme på markedet inden for de næste fem år, vurderer it-giganten IBM. (Foto: Shannan Muskopf)

Maskiner, der kan læse tanker, har hidtil været noget, der hører til i science fiction-film. Men i fremtiden vil maskinerne rykke fra filmlærredet og ud i virkeligheden.

Det vurderer it-giganten IBM i sin årlige innovationsrapport.

Forskere hos IBM er i gang med at undersøge, hvordan vores hjerne kan blive koblet sammen med udstyr som smartphones og computere.

IBM's mål er, at vi i fremtiden bare skal tænke på nogen, så vil vores telefon ringe op til dem. Og så skal det være muligt at styre cursoren på computeren blot ved hjælp af tankerne.

På markedet om fem år

Forskere inden for feltet bioinformatik har allerede designet headsæt med avancerede sensorer, som kan læse elektrisk hjerneaktivitet, der kan genkende reaktioner i ansigtet, spænding og forskellige niveauer af koncentration.

Derudover kan sensorerne genkende tanker om en person, uden at mennesket bag tankerne handler fysisk.

IBM forventer ikke, at der vil gå lang tid, før vi kan få æst vores tanker ved hjælp af den nye teknoligi.

- Inden for fem år vil vi begynde at se en tidlig anvendelse af teknologien i spille- og underholdningsindustrien. Derudover vil læger kunne bruge teknologien til at teste hjernemønstre, som muligvis kan bruges til genoptræning efter slagtilfælde og som hjælp til at forstå hjernelidelser som autisme, skriver IBM.

Facebook
Twitter