Tavs B&O-bejler møder kritik

Aktionærer og eksperter undrer sig over lækage, manglende åbenhed og en speciel dobbeltrolle, som B&O’s kinesiske bejler er havnet i.

Qi Jianhong (th.) ses her under et besøg hos B&O på Kongens Nytorv sammen med skuespilleren Jackie Chan. (Foto: Unger Anthon)

Den kinesiske rigmand Qi Jianhong indledte et børsdrama, da han tirsdag fortalte Fondsbørsen, at han overvejer at købe Bang & Olufsen.

Men hans lukkede regnskaber på Jomfruøerne, usædvanlige forhandlingstaktik og manglende lyst til at forklare sig, vækker forundring i Danmark.

Har Qi Jianhong reelt pengene og viljen til at købe og udvikle Bang & Olufsen? Eller driver han gæk med aktiemarkedet for at hæve kursen og sælge de aktier, som han allerede ejer i den danske elektronikvirksomhed?

Spørgsmål og gisninger vokser i omfang, efter at hovedpersonen tre dage i træk ikke har ønsket at svare for sig om sine penge og planer med det danske erhvervsklenodie. Selv nogle af B&O’s største aktionærer er i dag i tvivl om, hvad Qi Jianhong er i gang med.

- Jeg tror faktisk, at hans interesse er reel nok, men om han har de finansielle muskler til at købe Bang & Olufsen, det aner jeg ikke. Men der kan muligvis være folk med penge bag ham, som vi ikke ved noget om, siger Søren Krohn, seniorporteføljeforvalter i Gudme Raaschou, en af de helt store af B&O’s nuværende aktionærerne.

Søren Krohn er en af de professionelle investorer, som – måske - kommer til at sælge en portion B&O-aktier for et millionbeløb til Qi Jianhong, der ifølge en kinesisk rigmandsliste har en anslået formue på otte mia. kroner. Spørgsmålet er bare, om der kommer et reelt købsbud fra den kinesiske forretningsmand. Og om det er højt nok.

Selv vil Qi Jianhong ikke fortælle, hvad han vil byde for Bang & Olufsen, der aktuelt har en børsværdi på 3,1 mia. kroner. Alligevel kunne Berlingske fortælle på baggrund af anonyme ”kilder med kendskab til forhandlingerne”, at Qi Jianhong er villig til at betale cirka 3,6 mia. kroner for den danske virksomhed.

Hvor er buddet?

Normalt bliver købstilbud offentliggjort via Fondsbørsen, og det undrer folk med indsigt i børsmarkedet, at Qi Jianhong ikke gjorde det straks tirsdag morgen – for at undgå unødig spekulation, lækager og rygtedannelse.

- Det er mystisk, at der ikke kommer et konkret bud, når man går ud og siger, at man er interesseret i at købe virksomheden, siger Johnny Madsen, investeringschef og partner i Dansk Formue- og Investeringspleje.

Det mærkværdige forløb mellem Qi Jianhong og B&O har fået kursen på B&O’s aktier til at stige. Og aktionærerne aner i dag ikke, hvad Qi Jianhongs taktik egentlig går ud på.

- Der kan gå måneder, før vi ved det. Men der kan også ligge et tilbud på tirsdag. Det kan også ende med , at han slet ikke kommer med et bud. Det er et meget speget spil, som er i gang, siger seniorporteføljeforvalter Søren Krohn fra Gudme Raaschou.

Qi Jianhongs taktik har fået stor opmærksomhed fra aktionærer på investeringsforummet Euroinvestor. De hæfter sig blandt andet ved, at Qi Jianhong spiller en dobbeltrolle, som kan vise sig at blive en økonomisk fordel for ham.

Forklaringen er, at hvis B&Os aktiekurs stryger til himmels på købsrygter, kan Qi Jianhong droppe sine købsplaner og alligevel score en betydelig gevinst, fordi han allerede har en aktiepost på 5,6 procent i Bang & Olufsen svarende til godt 170 mio. kroner. Posten han kan sælge på det tidspunkt, som er mest fordelagtigt for ham.

Dobbeltrollen får en af Danmarks mest erfarne børseksperter til at interessere sig for sagen.

- Dobbeltrollen betyder, at han har en mulighed for at spille både på sort og hvidt på én gang. Hvis overtagelsen af B&O lykkes, så bliver han glad. Og hvis den ikke lykkes, så kan det være, at han kan komme af med sine eksisterende B&O-aktier til en pris, der er højere, end han har givet, siger Paul Krüger Andersen, professor i børsret ved Aarhus Universitet.

Gunstig position for Qi Jianhong

En økonomisk gulerod ser ud til at være til stede. Qi Jianhong betalte 60 kroner per B&O-aktie i 2012, og de faldt derefter i værdi til 44 kroner i november 2015. Men herefter fortalte Bang & Olufsen om interesse fra en mulig køber, og det fik kursen til at stige og lande på 71 kroner, før markedet gik på påskeferie onsdag aften.

Paul Krüger Andersen vurderer, at Qi Jianhong står i en så speciel situation, at han skal passe på ikke at overtræde de børsretlige regler i Danmark.

- Taktisk set, så kan det være en meget gunstig position, han har stillet sig i. Men der er jo i værdipapirhandel-lovens regler om kursmanipulation forbud mod at sprede oplysninger eller rygter i markedet, hvis sigtet er at påvirke kursen på en gunstig måde, siger professoren.

Porteføljeforvalter Søren Krohn vurderer ikke, at den kinesiske rigmand på den måde vil udfordre de danske børsregler.

- De tanker tror jeg simpelthen ikke, at han gør sig. For hvem vil uden at blive mistænkelig købe en stor portion aktier af en mand, som lige har sagt, at han faktisk gerne vil købe hele selskabet, siger Søren Krohn.

Qi Jianhong meddelte torsdag via sin danske presserådgiver, at han ikke på nuværende tidspunkt ønsker at svare på spørgsmål.