Taxabranchen glæder sig over dom - Uber fortsætter

Mens en 38-årig mand nu må betale en bøde for at køre for Uber i København, holder Uber selv indtil videre sagen ud i strakt arm.

En Uber-chauffør må nu betale en bøde på 6.000 kroner efter dom i landsretten. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Et foreløbigt punktum blev i dag sat i sagen mod den kontroversielle tjeneste Ubers danske chauffører, da Østre Landsret uden slinger i valsen stadfæstede byrettens dom over en 38-årig Uber-chauffør, der nu må betale en bøde på 6.000 kroner.

Uber holder dog indtil videre sagen ud i strakt arm, og betoner i en kommentar og et blogindlæg på sit eget netsted, at sagen er chaufførens, ikke Ubers.

Den 38-årige og fem andre chauffører fik før sommerferien bødestraffe ved København Byret for en række forhold, blandt andet at køre taxi uden de nødvendige tilladelser i en ikke-godkendt bil.

Skuffet over afgørelsen

Chaufførerne er selvstændige erhvervsdrivende, der selv lægger bil til - og blot bruger Ubers app som taxameter, taxicentral og betalingsløsning. Men de er ikke ansat af Uber, og må derfor selv betale bøden.

I en skriftlig kommentar, ærgrer Uber i Danmark sig over afgørelsen.

- Vi har stor respekt for det danske retssystem, men vi er selvfølgelig dybt skuffede over afgørelsen. Vores opfattelse er, at chaufføren overvejer at anke sagen, som han har ret til. Vi støtter ham i hans beslutning, uanset hvad han vælger at gøre - og vi støtter generelt chauffører i Danmark, skriver Uber Danmarks talsmand, Oliver Carra i en mail.

Jubel hos taxabranchen

Helt anderledes forholder det sig hos Dansk Taxi Råd, hvor direktør Trine Wollenberg jubler.

- Vi er selvfølgelig tilfredse med dommen, for den bekræfter det, vi hele tiden har sagt, nemlig at det er ulovlig taxi-kørsel. Nu vil vi appellere til politiet om at øge indsatsen, så man får hevet fat i kraven på Ubers chauffører. Vi har erfaring for, at mange af dem slet ikke ved, at de gør noget ulovligt.

Trine Wollenberg forventer dog ikke, at sagen stopper her. Fredag eftermiddag er det således fortsat muligt at bestille en Uberpop-chauffør via Uber-appen, selv om to retsinstanser nu har dømt kørslen ulovlig.

- Det er utrolig ærgeligt, og jeg tager det som et udtryk for, at Uber ikke respekterer det danske retssystem. Hvis man gjorde det, ville man sørge for, at Uberpop-tjenesten blev lukket, siger hun.

Ifølge statsanklager Rikke Jensen, er dommen mod Uberchaufføren forudsætningen for, at sagen mod selv virksomheden Uber kan begynde. Denne sag har ligget brak siden efteråret 2014 og omhandler medvirken til ulovlig taxakørsel.

Uber har i andre lande, blandt andet Sverige, valgt at trække Uberpop-tjenesten af markedet, efter tilsvarende domme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk