TDC-ejers danske datterselskab brugt til spekulation med udbytteskat

Favorable skatteaftaler mellem Danmark og udlandet banede vejen.

En gennemgang af Macquarie Denmarks regnskaber viser, at selskabet fra 2006-2009 havde udbytteindtægter for 2,2 milliarder kroner.

Den australske storbank Macquarie udnyttede i 00'erne en finte, der gjorde det muligt at bruge et dansk datterselskab til spekulation med udbytteskat mod andre europæiske lande.

Via det journalistiske samarbejde #CumExFiles har DR fået adgang til dokumenter, der viser, at det danske selskab Macquarie Denmark er blevet brugt i den australske storbanks aggressive spekulation med udbytteskat i flere europæiske lande.

Blandt andet viser et notat, at banken aktivt har benyttet Macquarie Denmark til at kræve udbytteskat fra Frankrig og Schweiz.

- Det notat er yderst betænkeligt. Det er jo spekulation i, hvordan man kan få penge op af statskasser på en måde, der er en blanding af at være direkte ulovlig og i hvert fald over i en meget, meget mørkegrå zone, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er jurist og direktør for revisorjura.dk.

Først da de schweiziske myndigheder opdagede, hvad der foregik og smækkede kassen i, sluttede Macquaries danske skatteeventyr. Banken er i Danmark særligt kendt for købet af den danske telegigant TDC i februar i år.

- Macquarie har lavet det, man kalder et mellemholdingselskab i Danmark. Altså et selskab, der ejer aktier, og som modtager udbytte og sender pengene videre op i systemet. Tilsyneladende har man handlet aktier i schweiziske selskaber ind til 2010, hvor dobbeltbeskatningsoverenskomsten blev ændret, siger Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret ved CBS.

Gunstige skatteaftaler med Frankrig og Schweiz

Ind til slutningen af 00'erne havde Danmark såkaldte dobbeltbeskatningsaftaler med Frankrig og Schweiz.

Aftaler, der blev indgået for at sikre, at investorer i de enkelte lande ikke betalte skat af den samme indkomst flere gange.

Men aftalerne er også blevet udnyttet til at flytte store mængder aktieudbytter til Danmark, kun for at kunne kræve udbytteskat tilbage fra andre lande.

- Umiddelbart har formålet været at få nogle aktier og dermed få adgang til udbytteskat i et andet land. Der må man jo rejse det spørgsmål, om det har været lovligt, siger Søren Friis Hansen.

Ifølge de dokumenter, som DR har fået adgang til, forsøgte Macquarie alene i 2007 at få udbetalt 19,5 millioner schweizerfranc svarende til omkring 90 millioner kroner.

De samlede krav er formentlig væsentlig højere.

Styret fra London

Jakob Dedenroth Bernhoft, direktør for revisorjura.dk, påpeger, at det er de samme personer, som står bag stiftelsen af Macquarie Denmark, som er viklet ind i en kæmpe skatteskandale om formodet bedrageri med udbytteskat for milliarder i Tyskland.

- Når vi ser på, hvem der er i bestyrelsen, er det nogen, der har været meget aktive med de her CumEx-handler, siger han.

Det bestyrker ham i det, som også dokumenterne viser, at det danske selskab er blevet stiftet med det formål at bruge udbytteskattefidusen til at trække skattekroner op af statskasser i udlandet fra dansk grund:

- Det eneste, det her selskab laver i Danmark, er at modtage nogle penge, og så sender de pengene afsted igen til udlandet. Du har brug for sådan et selskab for kunne lave den her type svindel. Så med alle de oplysninger, der ligger her, er det oplagt, at det her selskab indgår som en del af hele det her svindelforetagende, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Banken selv vil ikke stille op til interview, men skriver til DR om sit danske selskab, at:

- Macquarie Denmark A/S var involveret i europæiske handelsaktiviteter, ind til det blev inaktivt i 2008.

Banken mener ikke selv, at Macquarie Danmark har gjort noget ulovligt.

Aktier, udbytte og skat

  • Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne. Dem, der ejer en aktie i virksomheden, kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.

  • Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.

  • I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af skattevæsenet.

  • Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden. Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt. Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.

  • Men ifølge de danske myndigheder har hundredvis af pensionskasser og selskaber fået refunderet udbytteskat, som de slet ikke har betalt. I alt har Skat fra 2012 til 2015 fejlagtigt udbetalt 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.