TDC tabte stort sidste år

Kundeflugt, prispres og kabelklipperi ramte koncernen i 2015. 53.000 kunder har droppet kabel-TV, erhvervs-delen får høvl, men i Norge går det godt for TDC.

TDC forsvinder næste år ind under YouSee for privatkunderne. YouSee er dog hårdt ramt af kabelklipperi. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

TDC-koncernen, der i sidste uge fik børs-tæsk til både forret, hovedret og dessert efter nedskrivning og annullering af lovet udbytte, gik ud af 2015 med slemme ridser i lakken. Samtidig tager erhvervs-delen af TDC tager nu for alvor vand ind.

Selskabet slutter året med et underskud efter skat på 2,38 mia. kroner. I 2014 kom TDC ud med et overskud på 3,2 mia. kroner. Et lyspunkt er dog, at TDC har øget sin omsætning med en lille milliard til 24,3 mia. kroner, omend den såkaldte organiske omsætning, altså renset for fx opkøb valutakursudsving faldt med 1,9 procent.

Men problemernes omfang varierer kraftigt, afhængigt af, hvor man kigger hen. Erhvervsforretningen står umiddelbart værst med et tab i driftsindtjeningen på 16,6 procent.

Den samlede danske del forretningen måtte se sin driftindtjening dykke med 10,5 procent i året.

Til gengæld kan den nye TDC-topchef Pernille Erenbjerg glæde sig over, at investeringen i norske Get trækker i den modsatte retning med en stigning i driftindtjeningen på 10 procent.

Nul udbytte

- Vi nåede vores finansielle mål for 2015, men må desværre aflyse den resterende del af udbyttebetalingen for 2015 på grund af forværrede udsigter for 2016. Det er en trist meddelelse for vores aktionærer, men presset på den danske forretning er hårdt, siger koncernchef Pernille Erenbjerg i en meddelelse.

TDC er under pres fra flere kanter - både fra det generelle prispres, men også frafald af kunder til kabel-TV, de såkaldte kabel-klippere. YouSee tabte 53.000 kunder i 2015, men selskabet angiver også, at prisstigninger på kabel-TV pakker fik et antal kunder til at skifte til de mindre TV-pakker.

TDC kunne forleden løfte sløret for en ny strategi frem til 2018, hvor privatkundedelen flyttes ind under YouSee. TDC erhverv går samtidig efter simplere og færre produkter på hylderne, så det bliver lettere at gennemskue forretningen.

Selskabet venter yderligere pres i 2016.