TDC's hovedejer skal stå skoleret: Pensionskasser kræver oprydning efter udbytteskandale

Macquarie skal sikre sig, at det ikke kan ske igen, lyder kravet fra pensionskasser.

ATP købte i februar telegiganten TDC sammen med Macquarie for over 40 milliarder kroner. Planen er at investere i et landsdækkende fibernet og et 5G mobilnetværk. (© DR Nyheder)

Investeringsbanken Macquarie må ranke ryggen over for ATP, PKA og PFA, der kræver en grundig oprydning efter afsløringen af investeringsbankens rolle i netværket bag formodet svindel med udbytteskat i Europa.

Ved et møde i næste uge vil ATP, der også taler på vegne af pensionskasserne PKA og PFA, præsentere sine krav over for den australske partner i ejerkredsen bag telegiganten TDC.

- Det handler for det første om at rette op på skaden. For det andet skal man deltage åbent og konstruktivt i oprydningen, og for det tredje skal man sikre, at man ikke kan komme i en tilsvarende situation igen, siger administrerende direktør i ATP Christian Hyldahl.

Udmeldingen fra ATP, der i de seneste dage har været i fokus på grund af sit samarbejde med Macquarie, falder i forbindelse med DR P1-magasinet ’Følg Pengene’, hvor ATP-direktøren er gæst i studiet.

- Det er chokerende, hvad der er kommet frem, siger Christian Hyldahl med henvisning til afsløringen af investeringsbankens aktive rolle i den formodede svindel og spekulation med udbytteskat, som et internationalt netværk af banker, advokater og aktiehandlere står bag.

Pensionsselskaber har lagt Macquarie på is

Ingen ved, hvor omfattende den mulige svindel er. Men alene i de fem hårdest ramte lande - Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien - kan tabene løbe op i omkring 410 milliarder kroner.

DR og 18 internationale mediepartnere har haft adgang til tusindvis af hemmelige efterforskningspapirer, som blandt andet omfatter interne dokumenter og mails fra Macquarie, der dokumenterer bankens aktive deltagelse i tømningen af statskasserne i Tyskland, Schweiz og Frankrig.

Ifølge interne papirer har banken tjent minimum tre milliarder kroner på såkaldte CumEx-handler, hvor den samme udbytteskat kræves tilbage fra staten flere gange.

Afsløringen har rejst spørgsmålet om, hvordan de danske pensionsselskaber forholder sig til at indgå i et samarbejde om udviklingen af TDC sammen med den australske investeringsbank.

I mandags meldte ATP på vegne af pensionsselskaberne ud, at sagen ikke ville få indflydelse på det nuværende samarbejde omkring ejerskabet af telekoncernen, men at man på baggrund af afsløringerne ikke ville indgå fremtidige samarbejder med Macquarie.

Ny afsløring kæder Macquarie og Danmark sammen

Intet tyder på, at Macquarie har været involveret i tømningen af den danske statskasse, der har mistet i alt 12,7 milliarder kroner på den formodede svindel med udbytteskat.

Men selskabets deltagelse i den såkaldte CumEx-handel har en anden forbindelse til Danmark.

DR kan i dag afsløre, at Macquarie i 00’erne benyttede et dansk datterselskab, Macquarie Danmark Limited A/S, til at opkræve udbytteskat fra Frankrig og Schweiz.

Det kunne lade sig gøre, fordi Danmark indtil slutningen af 00'erne havde såkaldte dobbeltbeskatningsaftaler med de to lande.

Det er aftaler, der sikrer, at investorer i de enkelte lande ikke betaler skat af den samme indkomst flere gange.

Men aftalerne er også blevet udnyttet til at flytte store mængder aktieudbytter til Danmark - kun for at kunne kræve udbytteskat tilbage fra andre lande, viser DR's research.

- Macquarie har lavet det, man kalder et mellemholdingselskab i Danmark. Altså et selskab, der ejer aktier, og som modtager udbytte og sender pengene videre op i systemet. Tilsyneladende har man handlet aktier i schweiziske selskaber ind til 2010, hvor dobbeltbeskatningsoverenskomsten blev ændret, siger Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret ved CBS.

Korrespondent: Atea har været gennem lignende oprydning

DR’s erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, fortæller, at den renselsesproces, som ATP nu kræver af Macquarie, svarer til den, som it-virksomheden Atea har været igennem i forbindelse med en stor bestikkelsessag.

- Den form for renselse af en virksomhed kendes især fra udbudsområdet, hvor en dom for eksempelvis bestikkelse kan føre til udelukkelse fra at deltage i offentlige udbud. Når et selskab har gennemført den proces og dermed er blevet renset, så vil det kunne deltage i offentlige udbud igen, som vi faktisk har set med it-giganten Atea i denne uge.

I juni blev den norske milliardleverandør af it-løsninger til blandt andre danske myndigheder i retten i Glostrup idømt en bøde på 10 millioner kroner, mens en række af virksomhedens medarbejdere fik fængselsstraffe – én af dem ubetinget.

I går kunne Atea oplyse, at virksomheden har vundet en aftale til en anslået værdi af 720 millioner kroner over fire år med det offentliges storindkøber, SKI.

- Atea har lige vundet et stort offentligt udbud herhjemme, fordi Atea i kølvandet på den store bestikkelsessag, der jo endte med, at Atea blev dømt, har gennemført sådan en proces og fået en ekstern certificering af, at der er ændret så meget, at det ikke vil kunne gentage sig, siger han.

Macquarie har over for DR afvist at stille op til interview.

Men banken erkender i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at de tyske myndigheder er ved at undersøge bankens deltagelse i en række transaktioner i 2011.

Banken erkender derudover at have deltaget i den kontroversielle CumEx-handel fra 2005 til 2009, men mellemværendet med de tyske myndigheder i den forbindelse er løst.

Macquarie forsvarer sig med, at omfattende ekstern juridisk rådgivning har peget på, at banken har handlet i overensstemmelse med loven.

AKTIER, UDBYTTE OG SKAT

Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne.

Dem, der ejer en aktie i virksomheden kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.

Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.

I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af skat.

Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden.

Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt.

Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.