Telefonkaos i styrelse: Boligejere har ringet forgæves over 50.000 gange

- Et klart brud på god forvaltningsskik, siger professor om de nye ejendomsvurderinger.

I de første seks dage, efter vurderingerne kom ud, mistede Vurderingsstyrelsen 44.792 opkald. I samme periode kom godt 3.000 opkald igennem.

Tusindvis af utilfredse boligejere har forsøgt at få fat i skattevæsenet, siden de foreløbige vurderinger blev offentliggjort for lidt over to uger siden.

Men det har langt fra været lige nemt at få fat i en af medarbejderne hos Vurderingsstyrelsen, der står bag de nye vurderinger.

Det fremgår af materiale, der blev fremlagt ved et møde i tirsdags mellem partierne bag de nye ejendomsvurderinger, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Her lyder det, at der var 44.792 mistede opkald mellem den 12. september - dagen efter vurderinger blev offentliggjort - til den 18. september.

I samme tidsrum besvarede Vurderingsstyrelsen 3.182 opkald.

Det vil sige, at 14 ud af 15 opkald ikke blev besvaret, og at der var mindre end syv procents chance for at komme igennem den første uge.

- De såkaldte tabte opkald dækker ikke over unikke personer, men også tilfælde, hvor samme person har ringet flere gange, skriver Skatteministeriet i materialet til forligskredsen.

- Tabte opkald er et velkendt fænomen i peak perioder. Det nuværende niveau nærmer sig normalsituationen i skatteforvaltningen, lyder det videre.

Satte flere folk ved telefonerne

DR Nyheder har fået adskillige henvendelser fra frustrerede boligejere, som ikke er lykkedes med at komme igennem telefonkøen.

- Jeg er selv i en situation, hvor grundværdien er vurderet tre gange højere end ejendomsværdien, og har i flere dage forsøgt at få fat på Vurderingsstyrelsen. Alle gange med samme resultat. Jeg mener, at det er grotesk, at man automatisk bliver afbrudt få minutter efter telefonernes åbningstid, lyder det fra en frustreret boligejer.

Alvoren er dog også gået op for skattevæsenet. Sidste mandag - en uge efter vurderingerne blev sendt på gaden - meldte Skatteministeriet ud, at Vurderingsstyrelsen har opgraderet sin telefonbemanding.

- Lige nu er ca. 80 medarbejdere dedikeret til telefonbetjeningen, skrev Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Efter styrelsen opgraderede bemandingen kom langt flere igennem telefonkøen. I uge to - fra 18. til 24. september - blev 6.114 henvendelser besvaret, mens 5.427 opkald blev mistet.

Dermed har styrelsen mistet 50.219 opkald de første to uger.

I materialet til forligskredsen lyder det videre, at der i alt er "noteret 4.319 sager fra telefonbetjeningen, hvor boligejere mener, at vurderingen afviger markant".

Eksperter: Styrelsen var ikke forberedt

De næsten 45.000 mistede opkald i de første seks dage, efter at de foreløbige vurderinger blev offentliggjort, møder hård kritik fra flere eksperter.

Det tyder nemlig på, at styrelsen ikke var godt nok forberedt til at håndtere henvendelser fra boligejere, da man trykkede på knappen og sendte vurderingerne ud.

- Hvis det var sket i en privat virksomhed, at man havde mistet så mange af kundernes opkald, så havde det været en katastrofe, siger Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent i revisionshuset BDO.

Professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Hanne Marie Motzfeldt er enig i, at styrelsen ikke var godt nok forberedt og tager kritikken et nøk videre.

- Det er klart et brud på god forvaltningsskik. Myndighederne skal være til at komme i kontakt med telefonisk for borgeren. Punktum, siger hun.

Hvad siger det her dig?

- De skulle have sørget for, at der var et beredskab klar, så man faktisk i princippet kunne besvare alle borgeres henvendelser. Eller også skulle styrelsen ringe tilbage, når boligejere ikke kom igennem, siger Hanne Marie Motzfeldt.

DR Nyheder har sendt en række spørgsmål til Vurderingsstyrelsen i forbindelse med historien og foreholdt dem eksperternes kritik.

Styrelsen har sendt et længere svar, hvor de ikke konkret svarer på nogen af vores spørgsmål, men oplyser, at den har modtaget mange henvendelser.

- Vurderingsstyrelsen forstår boligejernes frustration over ventetiden på telefonerne efter udstilling af de foreløbige vurderinger.

- Vurderingsstyrelsen har prioriteret at lave en løsning, der kunne understøtte håndteringen af de mange henvendelser. Det nuværende niveau nærmer sig normalsituationen i skatteforvaltningen, skriver styrelsen.