Telia klar til at acceptere bøde på 9,3 milliarder kroner for bestikkelse

Årelang strid om tele-bestikkelse på vej mod enden.

Telia har skiftet farve og identitet til TeliaSonera. Telia sælger bl.a. mobiltelefoni og bredbånd. Her er det skilt fra facade på butik på Strøget. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Her til morgen meddelte Telia, at amerikanske og hollandske myndigheder var klar til at tilbyde forlig i sagen om Telias påståede bestikkelse, som skulle være sket i 2007, da selskabet forsøgte at få foden indenfor i Uzbekistan.

Det er en af de mest komplekse og omfattende sager om bestikkelse i telesektoren, som nu kan være på vej mod sin afslutningen, efter at der nu er udsigt til forlig i sagen om svenske Telias aktiviteter i Uzbekistan.

Sagen er prekær, fordi Telia delvist ejes af den svenske stat.

Foriget er en bøde på 1,4 mia. dollars - eller 9,3 mia. kroner. Der har tidligere været nævnt beløb på op mod to mia. svenske kroner.

Formand for Telias bestyrelse, Marie Ehrling, skrev i samme melding, at Telia erkender, at der er sket uregelmæssigheder.

- Det skete på en uetisk og forkert måde, og vi er klar til at tage det fulde ansvar. Når det er sagt, at vores første reaktion til forslaget, at beløbet er meget højt, skriver hun.

Også Telenor viklet ind i sag om korruption

Den eksotiske historie omhandler store millionbeløb, der på snørklet og vis er gået fra Telias lommer til lommer i bukser, der tilhører en kvinde ved navn Gulnara Karimova, der især er kendt for at være datter til landets forhenværende præsident, Islam Karimov.

Accepteres forliget, er det den største bøde, der nogensinde er givet under det amerikanske regelsæt for bestikkelse i udlandet.

Også Telenor fra Norge har brændt nallerne på Uzbekistan, hvor selskabet sidelæns er blevet viklet ind i sager om korruption via selskabet Vimpelcom, der er børsnoteret i USA men bosiddende i Holland, hvorfor både amerikanske og hollandske myndigheder har været inde over undersøgelserne.