Terapeuter kræver forklaring efter læk af klienters data

Dansk Psykoterapeutforening opfordrer medlemmerne til at genoverveje deres brug af terapi-portalen GoMentor, efter at et sikkerhedshul har sendt følsomme personoplysninger på afveje.

124 medlemmer af Dansk Psykoterapeutforening benytter portalen GoMentor til kontakt med klienter. Efter sag om læk af persondata opfordrer foreningen medlemmerne til at genoverveje deres abonnement.

Reaktionen fra foreningen kommer, efter at DR Nyheder søndag afslørede problemer med datasikkerheden på portalen.

- Den første reaktion var, at vi blev ret chokerede. Os, der arbejder med klienter og følsomme oplysninger til daglig, véd, hvor vigtigt det er, at det skal være sikret. Vi bruger i vores forening rigtig mange ressourcer og tid på den nye datalovgivning. Så vi kom godt op af stolene, da vi så, at der måske var en sag her, siger formand Pia Jeppesen fra Dansk Psykoterapeutforening.

Over 700 behandlere i Danmark og Norge bruger GoMentor til online-kontakt med klienter. Men på grund af en programmeringsfejl har en håndfuld brugere fået delt deres detaljerede beskrivelser af egne problemer med andre. De lækkede oplysninger handler blandt andet om stof- og alkoholmisbrug, problemer med sex- og parliv samt stress og lavt selvværd.

Samarbejdsaftale giver rabat - og blåstempler

Dansk Psykoterapeutforening har en samarbejdsaftale med GoMentor, som giver foreningens medlemmer rabat på tjenesten. Men ifølge formanden Pia Jeppesen vil de 124 medlemmer af Dansk Psykoterapeutforening, som benytter GoMentor i deres arbejde, nu få en opfordring til at genoverveje det valg.

Hun har også selv gjort sig nogle tanker om, at samarbejdsaftalen virker som en blåstempling.

- Vi har bedt vores medlemmer om at vurdere, om de skal sætte deres abonnement i bero. Og hvis vi eventuelt indgår en ny eller anden samarbejdsaftale med et firma, så skal vi gøre, hvad vi kan, for at sikre at datalovgivningen bliver overholdt, siger Pia Jeppesen.

Kræver forklaring og garantier

Samtidig med at foreningens egne medlemmer er blevet kontaktet, har Dansk Psykoterapeutforening skrevet til GoMentor og bedt om en forklaring og nogle garantier.

- Vi har skrevet til dem og bedt dem om at redegøre for sagen. Jeg går ud fra, at det sker rimelig hurtigt. Vi bliver nødt til at følge op på det og se, om vi kan få en redegørelse, så vi bliver sikre på, at de overholder datalovgivningen, siger Pia Jeppesen.

GoMentor har i en skriftlig udtalelse til DR oplyst, at sikkerhedshullet på portalen er blevet lukket, og at der ifølge virksomhedens undersøgelser kun er en håndfuld brugere, som har fået delt egne persondata eller haft adgang til andres personfølsomme oplysninger.