Thisted: Bøvl i Skat koster os millioner

Landets kommuner efterlyser milliarder af kroner fra Skats ramponerede gældsinddrivelse.

Landets kommuner må føre sig frem med mindre økonomiske armbevægelser på grund af Skats ineffektive inddrivelse af borgernes gæld til kommunerne.

I Thisted Kommune i Nordjylland fortæller direktør for beskæftigelse, social og sundhed, Lone Becker, at borgernes restancer i løbet af det seneste år er steget med syv til ni millioner kroner.

- Folk skal betale de restancer, de har, så vi kan bruge pengene både til veje og velfærd. Så har politikerne noget at prioritere imellem. På den måde er det uheldigt, at pengene ikke kommer ind, siger hun til DR Midt og Vest.

De manglende penge i Thisted Kommunes kasse stammer fra problematikken omkring Skats kuldsejlede digitale indrivelsessystem EFI.

Massive problemer med det nu skrottede system har betydet, at kommunerne forgæves har sendt gældssager for 3,5 milliarder kroner til inddrivelse i Skat.

Ikke en krone i kompensation for EFI

Ifølge Kommunernes Landsforening har skatteminister Karsten Lauritzen (V) sendt et signal om, at staten ville afkøbe borgernes gæld til kommunerne - og beholde de penge, som staten efterfølgende er i stand til at inddrive.

Men endnu har landets 98 kommuner ikke set en krone i kompensation. Det gælder også i Thisted, hvor restancerne - altså borgernes gæld til kommunen i form af eksempelvis ubetalt børnebidrag eller uberettiget kontanthjælp - har konsekvenser.

Direktør for beskæftigelse, social og sundhed Lone Becker, forklarer, at kommunen ikke budgetterer med borgernes restancer.

Og derfor mangler pengene heller ikke i kommunekassen til driften af ældrepleje eller skoler.

Men et projekt som renoveringen af den centrale kommunevej Østerbakken, hvor asfalten knap er tør, er noget af det, kommunen kunne blive tvunget til at droppe, hvis man ikke får overført de penge, som borgerne skylder.

- Det her handler om mennesker, som skal betale en regning, men ikke er blevet rykket via systemet. Vi går ind for digitaliseringen, men det er uheldigt at sådan noget sker, fordi det er så mange penge, det drejer sig om, siger hun med henvisning til EFI-skandalen.

Borgmester: Lad kommunerne kradse gæld ind

Thisted Kommune har taget konsekvensen af de manglende penge fra Skats gældsinddrivelse.

I sommer besluttede strategi- og økonomiudvalget, at ansætte en medarbejder til at kontakte skyldnerne og opkræve deres gæld.

Og det er vejen frem, lyder det fra borgmesteren i Helsingør Kommune i den anden ende af landet. Den konservative tidligere minister Benedikte Kiær mener, at kommunerne burde have frie hænder til at opkræve borgernes restancer.

- Vi har fået lov til at opkræve det, som borgerne skylder i ejendomsskatter. Og det går rigtig godt. Men lad os nu få lov til at inddrive på andre områder også. Når det er kommunen, der inddriver pengene, så kommer de i kassen, siger hun til DR Nyheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk