Thomas Borgen forlader Danske Bank: 'Der er tre ting, jeg skulle have gjort bedre'

Den afgående direktør bliver siddende på posten, indtil en ny administrerende direktør er udnævnt.

Thomas F. Borgen ved Danske Banks pressemøde. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Når Thomas Borgen kigger tilbage, er der tre ting, han skulle have gjort bedre.

Det sagde den afgående topchef Thomas F. Borgen i dag, da Danske Bank fremlagde en intern undersøgelse af hvidvask-sagen.

- Som jeg ser det i dag, skulle jeg have engageret mig bedre i den estiske filial, da jeg var ansvarlig for aktiviteterne, jeg skulle også fulgt bedre op på nedlukning af non-resident porteføljen, da det skete, og jeg skulle have iværksat den undersøgelse, som nu har fundet sted, tidligere i forløbet, sagde Thomas F. Borgen.

Under pressemødet måtte Thomas F. Borgen høre bankens ledelse og dermed også ham selv blive kritiseret i alvorlige vendinger, da partner Ole Spiermann i advokatfirmaet Bruun & Hjejle gennemgik undersøgelsens resultater, der skulle gøre alle klogere på aktiviteterne i den estiske filial mellem 2007 og 2015.

Borgen kunne have gjort mere

Konklusionerne i undersøgelses-rapporten, der er udarbejdet af Bruun & Hjejle, går blandt andet på, at Danske Bank "åbenlyst skulle have gjort mere" tilbage i 2014, hvor en whistleblower oplyste banken om problemer.

Her landede nemlig en kritisk redegørelse fra det estiske finanstilsyn på bordet hos direktionen på hovedkontoret ved Holmens Kanal i København.

- Den administrerende direktør (der på daværende tidspunkt var Thomas Borgen, red.) kunne godt have gjort mere, men der er ikke fundet, at der er begået retlige fejl, sagde Ole Spiermann på pressemødet.

Han understregede samtidig, at der ikke var grund til at rejse retlig kritik, og med undersøgelsen har Danske Bank altså juridisk frikendt både topchefen, bestyrelsesformanden og bestyrelsen.

Opsagt sin stilling

Thomas Borgen har ifølge bestyrelsesformand i Danske Bank, Ole Andersen, selv valgt at indgive sin opsigelse onsdag morgen forud for pressemødet.

pressemødet understregede han, at han hele tiden har haft "fuld tillid til Thomas", men at bestyrelsen også har været enige i den afgående direktørs beslutning om at fratræde.

Og da bestyrelsesformanden bliver spurgt ind til, om Thomas F. Borgen kunne have fortsat som topchef, hvis han ikke var gået selv, svarede han:

- Vi havde og har fuld tillid til Thomas F. Borgen. Thomas har truffet denne her beslutning, og som udtrykker i meddelelsen er i enige i den beslutning, så jeg behøver ikke svare på det spørgsmål, siger Ole Andersen.

Danske Bank har ikke en afløser klar til at overtage jobbet som administrerende direktør. Derfor fortsætter Thomas F. Borgen, indtil der er fundet en ny topchef til nu ledige stilling.