Thomas Borgen: 'Rapporten tydeliggør, at jeg har trådt ved siden af'

Den afgående topchef fortæller i et interview med DR Nyheder, at han skulle have holdt bedre øje med filialen i Estland.

Selvom Danske Banks interne undersøgelse af hvidvasksagen i Estland frikender administrerende direktør Thomas Borgen og resten af ledelsen for et juridisk ansvar, har han valgt at fratræde sin stilling.

DR Nyheders erhvervskorrespondent Jakob Ussing mødte tidligere i dag den afgående topchef - der selv var ansvarlig for bankens udenlandske aktiviteter i årene 2009-2012.

Hvornår stod det klart for dig selv, at du var tvunget til at gå som konsekvens af hvidvasksagen?

- Nu ved jeg ikke, om jeg var tvunget til at gå. Men det er rigtigt, at jeg løbende har sagt, at jeg vil aldrig stå i vejen for banken. Så det har stået klart for mig i et stykke tid, at jeg på et eller andet tidspunkt skulle betræde den sti.

- Men jeg følte det også rigtigt at lede banken gennem den lidt svære periode. Nu har vi fået leveret rapporten, der tydeliggør, at jeg har trådt ved siden af. Og derfor har jeg leveret min opsigelse i dag til bestyrelsesformanden.

Kollektive fejl bag ulovligheder i Estland

Synes du selv, du kunne have fortsat. Du siger, at du ikke var tvunget til at træde til side?

- Jeg synes, at rapporten i dag beskriver flere fejl i organisationen, ikke individuelle fejl sådan set, men mange kollektive fejl. Og det må jeg som leder tage ansvaret for. Og derfor trækker jeg mig.

Og hvornår er det præcis, at du får en advarsel, som du burde have reageret hurtigere og anderledes på?

- Jeg tror ikke, du kan pege på en speciel advarsel. Jeg synes, rapporten er ganske omfattende og beskriver mange ting. Men det er klart, at i bagklogskabens klare lys er der nogle ting, man skulle have reageret på.

Men allerede i juli 2013 advarer en af jeres samarbejdsbanker, JP Morgan, om, problemer med de her kunder i afdelingen i Estland. Hvorfor fører det ikke til at I prompte lukker den afdeling ned?

- Jeg synes, det er svært at tage at tage enkelte eksempler og enkelttilfælde. Jeg synes, at rapporten ganske godt beskriver, at der er flere uheldige omstændigheder, som gør, at vi ikke har gjort det, vi skulle have gjort. Og det er det, jeg i dag tager konsekvensen af.

Men det er vel ikke hverdagskost, at en samarbejdsbank siger, at der foregår noget suspekt og nu vil vi ikke samarbejde med jer længere?

- Nej, men nu blev der jo også iværksat en række undersøgelser i banken, hvor alt blev rapporteret til mig. Og det ønsker jeg ikke at gå i detaljer omkring. Jeg synes, at rapporten i sig selv beskriver det ganske godt.

Borgen: Tilliden skal genoprettes - derfor må jeg gå

Hvor dyb en tillidskrise synes du, der er tale om?

- Den er dyb. Vi har mistet tilliden blandt investorerne og i samfundet. Og det er klart at vores ansatte, som hver dag går på arbejde og prøver at gøre en virkelig god forskel for kunderne føler sig svigtet af, at vi havde enkeltelementer i banken, som ikke var deres ansvar voksent.

Er det dit ansvar, at banken er havnet i den situation?

- Naturligvis. Som øverste chef er det mit ansvar. Og det er derfor, jeg har taget konsekvensen af det.

Hvis vi ser lidt frem. Der kan komme bøder og sanktioner. Hvor stor en krise er banken i nu i forhold til for 10 år siden under finanskrisen?

- Vi skal huske på, at den underliggende drift af banken går meget godt. Vi har en god kundetilgang, og vi vokser på de udenlandske markeder. Så der er ikke noget usundt helt fundamentalt. Men det er klart, med det du påpeger, at vi må tilbage til en stille og rolig hverdag med en god leverance.

Hvor stort ender omfanget af mistænkelige pengeoverførsler med at være?

- Der er tale om næsten 10 millioner transaktioner, så det er meget svært at svare på. Men vi ser, at hvis en transaktion fra en kunde har været suspekt, så er det blevet rapporteret til myndighederne. Vi har ikke tal på det, men det er ingen tvivl om, at det er et stort tal. Og så må myndighederne tage sig af de indrapporteringer.

Borgen: Banken kan overleve en stor bøde

Er det fair at kalde det her for Europas største hvidvaskskandale?

- Det kan jeg ikke vurdere. Det er svært for mig at kommentere på.

Tror du det her ender med, at Danske Bank får en bøde fra en eller flere myndigheder?

- Igen bliver det gætværk. Men der er jo en undersøgelse i gang i Estland og i Danmark. Så må vi vente og se ad.

Der er vel også en undersøgelse i gang i USA?

- Ikke ifølge mit kendskab.

Hvor stor en bøde kan Danske Bank klare uden at komme i problemer, hvis det skulle ende med en klækkelig bøde fra myndighederne i Danmark, Estland, USA eller et helt fjerde sted?

- Danske Bank er en af de størst og bedst kapitaliserede banker i Europa. Vi har en meget solid egenkapital og en god indtjening. Så jeg tror nok, at vi kan håndtere det, der kommer en bøde. Men det, der nu er vigtigt, er, at vi hver dag driver banken godt for vores kunder, så de får en god oplevelse. Vi skal også støtte de ansatte som føler, at vi ikke har formået at håndtere den estiske situation. Og så må vi tage det videre derfra.

Myndighederne skal stole på Danske Bank igen

Finanstilsynet i Danmark har forklaret i sin rapport om sagen, der blev offentliggjort i maj, at I ganske enkelt ikke samarbejdede ordentligt. I gav dem ikke de dokumenter, de gerne ville have, når de bad om dem. Hvor kritisk er det for Danske Bank, at man har lagt sig ud med Finanstilsynet?

- Jeg ved ikke, om vi har lagt os ud med Finanstilsynet. Og der har aldrig været intentioner om ikke at være fuldstændig transparente og levere. Men det var en kompliceret periode, hvor tingene skulle gå hurtigt. Og vi havde ikke alle data. Så den kritik må vi tage og forbedre os.

Handler din beslutning om at gå også om at genoprette tilliden mellem Danske Bank og Finanstilsynet. Og blandt politikerne, der mildest talt står i kø for at skælde ud på jer?

- I stillingen som koncernchef ligger det naturligt, at man må stå på mål for den kritik, der kommer. Nu har banken været igennem en vanskelig situation. Det er dybt beklageligt. Det må aldrig ske igen. Og så er det klart, at når man skal til at genopbygge de tillidsbrud, så må jeg tage konsekvensen. Og derfor har jeg også valgt at trække mig.

Hvor sikker er du på, at sådan noget som det her aldrig kan ske i Danske Bank igen?

- Det kan ikke ske i det her omfang. For vi har ikke den samme forretningsmodel andre steder. I dag har vi 1.200 personer, der arbejder med at forhindre hvidvask og økonomisk kriminalitet. Men vi skal også være klar over, at kriminaliteten bliver mere og mere sofistikeret. Så vi kan aldrig garantere, at vi ikke bliver misbrugt. Men det kommer ikke til at ske i det her omfang.

Er det her den største skandale i dansk bankhistorie?

- Igen synes jeg, det er svært at relatere på den måde. Det er dybt beklageligt. Og vi skal sørge for, at det aldrig sker igen. Og derfor har vi opbygget en helt anden struktur i dag.