Thomas købte spritny Tesla for tre uger siden: Pludselig blev den 75.000 kr. mindre værd

Store prisnedsættelser hos Tesla har haft konsekvenser for bilejer fra Odense.

Thomas Risager købte sin nye Tesla 28. december - 16 dage senere ramte prisbomben.

Det var en forsinket julegave af de helt store, som Thomas Risager kunne sætte sig bag rattet ved for første gang den 28. december sidste år.

Nemlig en spritny Tesla Y til en pris på cirka 460.000 kroner.

Og glæden var stor, da han første gang kunne parkere sin nye bil ved hjemmet i Odense.

Men det brede smil blev godt og grundigt vasket af i fredags, da Tesla kom med en opsigtsvækkende melding, der har bredt sig som en steppebrand ud over det danske elbilsmarked.

Tesla sænkede nemlig prisen på en række af deres modeller på mellem 20 og 30 procent. Det vil altså sige, at udvalgte Tesla-modeller fra fredag kunne erhverves op til 130.000 kroner billigere.

Den nybagte Tesla-ejer fra Odense kunne nu se den bil, som han havde tømt sparegrisen for at købe, til en pris, der er 75.000 kroner lavere.

- Jeg synes, at det er en fed bil, men jeg er da efterladt med en lidt underlig smag i munden over, at jeg i dag kan købe præcis den samme bil for 385.000 kroner, siger Thomas Risager.

Hvis du har købt en ny Tesla, så er der dog en mulighed for at aflevere bilen tilbage eller få bilen til den nye pris, forklarer Thomas Risager. Det kræver dog, at man havde købt sin bil senest 14 dage før prisnedsættelsen.

- Du kan tro, at jeg talte dage. Jeg var på dag 16, lyder det fra den nybagte Tesla-ejer, der altå ikke kunne returnere sin nyindkøbte bil og købe den igen 75.000 kroner billigere.

Thomas Risager med sin nyindkøbte Tesla.

Prisfald på elbilmarkedet

Teslas prisbombe påvirker ikke kun danskere, der har købt en ny model af det populære elbilmærke.

For hvis du er ude efter en brugt Tesla, kan du nu få den til en pris, der var markant lavere end sidste uge, viser tal fra Bilbasen, der er en online markedsplads, som formidler køb og salg af brugte og nye biler.

- I weekenden er der solgt over 200 brugte Teslaer i Danmark, og det er tre gange flere end normalt. Der har aldrig nogensinde været så stort et salg af Teslaer på så kort tid – jeg har aldrig set noget lignende, siger markedsanalytiker ved Bilbasen Jan Lang.

Han fortæller, at brugte Teslaer er faldet gennemsnitligt med 70.000 kroner. Det er dog ikke kun Teslaer, som nu bliver handlet billigere. Bilbasens tal viser også, at brugte modeller fra andre elbilsmærker nu sælges billigere.

Faktisk er 700 elbiler, som ikke er Teslaer, blevet sat ned i pris siden mellem fredag og i går.

- Baggrunden er, at hvis den brugte Tesla falder i pris, så gør alternativet det samme. Og forhandlerne har altså reageret hurtigt på prisfaldet, siger Jan Lang og fortæller, at der gennemsnitligt er blevet skåret 33.000 kroner af prisen på brugte elbiler på Bilbasens markedsplads.

Er det anderedes end at købe et fedt tv?

Thomas Risager, der til daglig arbejder som præst i Odense, slår fast, at han ikke er sur over, at hans Tesla nu er faldet så meget i værdi.

Og han er stadig glad for sit køb den dag i dag.

- Men jeg oplever det som et skår i glæden, og jeg er mega ærgerlig over at have så mange ekstra penge parkeret på gaden. Dem kunne jeg godt have brugt på noget andet, siger Thomas Risager.

- Er dette anderedes end at købe et fedt tv for ugen efter at finde det ekstremt nedsat? I princippet er det vel det samme. Det er bare usædvanligt med biler, og så er det selvfølglig væsentlige beløb, som de nye priser lige høvler af min nye bil.

Selv om han nu må sluge værditabet, så ser han faktisk også positive aspekter ved, at danskerne nu kan købe en elbil til en lavere pris.

- De nye priser er vel med til at presse hele elbilsmarkedet og dermed med til at fremme den grønne omstilling. I det store perspektiv synes jeg, at det er fint, siger han.