Thyborøn-fisker: Bidrag til Løkkefonden førte til møde med Løkke

Formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening mener ikke, at foreningen, der blandt andre har storfisker John-Anker Hametner Larsen som medlem, havde fået et møde med statsministeren, hvis ikke man havde bidraget til Løkkefonden.

Torsdag aften var sagen om statsminister Lars Løkke Rasmussens forhold til storfiskere og “kvotekonger” et emne i ‘Debatten’ på DR2. Med i programmet var blandt andre Kurt Madsen, der er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening. Han var til stede på et meget omtalt møde mellem Lars Løkke og en række storfiskere, herunder John-Anker Hametner Larsen, tilbage i januar 2016.

Kurt Madsen blev af vært Clement Kjersgaard spurgt ind til det pågældende møde:

Du var med til mødet med Lars Løkke. Var det den private udgave af Lars Løkke, eller var det statsminister Lars Løkke, I havde der?

- Det var svært at sige, hvad han var, men det var Lars Løkke, der var der, det er helt sikkert. (...) Men faktum er, at vi gav Lars Løkke en orientering om det problem, vi synes, vi havde, i anledning af, at han var i byen.

Så først sidder I på det her møde, og hvad er jeres bekymring på det her møde, hvad er I optaget af?

- Vi er optaget af, at vi har en tobiskvote, og den gør som en yo-yo; den er høj det ene år og lav det næste år. Og det er vi selvfølgelig ikke særlig stolte af. Det er der hverken fiskere eller politikere, der er.

Det betyder, at I skal hyre medarbejdere og I skal fyre medarbejdere, fordi tobis-kvoten ligger og kører op og ned?

- Ja, vi har en fabrik i Thyborøn, som skal have råvarer. Der er en 80-90 ansatte. Det er jo ikke nemt at sige til dem det ene år, at vi skal have 90 ansatte, hvis vi ingen råvarer har.

Og da mødet er overstået, så går I over gaden, og så er der torskegilde?

- Så går vi ned i rummet, og så spiser vi kogt torsk, og så kører vi hjem.

Havde I fået det møde med statsministeren om eftermiddagen, hvis ikke der havde været det torskegilde bagefter?

- Nej. Det tror jeg ikke på. Det er et sammenfald af, at når vi hører, at statsministeren kommer til Thyborøn - det er jo ikke noget, der sker hver dag - så forsøger vi selvfølgelig også at få et møde med ham, da vi lige nøjagtigt har det her problem. Og det får vi så en times tid til.

Så man kan sige, at det faktum, at I bidrager til Løkkefonden og er en del af middagen efterfølgende, det giver jer faktisk det møde med statsministeren?

- Ja. Det er sådan, jeg ser det.

Se hele udsendelsen her, hvor også Venstres Jan E. Jørgensen svarer på kritikken: