Tidligere chef for Danske Bank i Estland er fundet død

Aivar Rehe var chef for den estiske afdeling, der er central i Danske Banks hvidvaskskandale.

(Arkivfoto). Aivar Rehe er fundet død af estisk politi. (Foto: © 20985 Tairo Lutter/POSTIMEES/ Sc, Scanpix)

Den tidligere chef for Danske Banks filial i Estland Aivar Rehe, der har været efterlyst siden mandag, er nu fundet død.

Det bekræfter Kristjan Lukk, der er talsmand for det estiske politi, overfor DR Nyheder.

Aivar Rehe blev meldt savnet, få timer efter at han havde forladt sit hjem mandag formiddag klokken ti. Tirsdag, hvor han fortsat ikke var dukket op, indledte politiet en omfattende eftersøgning i Pirita-distriktet nord for den estiske hovedstad Tallinn, og i dag er liget af den tidligere bankchef lokaliseret nær hans hjem.

I går fortalte Kristjan Lukk DR Nyheder, at politiet frygtede for 56-årige Aivar Rehes liv, idet han forlod hjemmet uden telefon og hund. Men estisk politi har ikke fundet tegn på, at der tale om en forbrydelse eller en ulykke, oplyser politiet.

- Findestedet var tidligere blevet undersøgt. Der er ingen tegn på vold og ingen indikation af, at der er sket en ulykke. For at beskytte familien har estisk politi og grænsekontrol valgt ikke at offentliggøre yderligere detaljer om fundet, skriver pressetalsmand Annika Maksimov i en mail til DR Nyheder.

Hun tilføjer, at der ikke vil være videre efterforskning af dødsfaldet.

Centrum for hvidvaskskandale

Nu afdøde Aivar Rehe var chef i Danske Banks estiske filial fra 2006 til 2015.

I netop den periode blev afdelingen centrum for en sag om formodet hvidvask for milliarder, der i øjeblikket efterforskes af finansielle myndigheder og politi i blandt andet Danmark, Estland og USA.

Det er dokumenteret, at der fra 2007 til 2015 blev sendt enorme beløb gennem bankfilialen i Estland.

Aivar Rehes afsked i 2015 kom efter skarp kritik fra det estiske finanstilsyn, der mente, at bankfilialens kontrol med hvidvask var mangelfuld.

Aivar Rehe har tidligere afvist ethvert kendskab til nogen form for hvidvask i Danske Bank, og han har ifølge Bloomberg ikke været mistænkt i sagen.

Ingen umiddelbar sammenhæng

11 andre fra den estiske filial er mistænkt for hvidvask, og en enkelt er mistænkt for bestikkelse. Samtlige 12 er blevet sigtet af de estiske anklagemyndighed i forbindelse med efterforskningen af, hvad der foregik i Danske Bank-filialen i årene 2007 til 2015.

Aivar Rehe udtalte i et interview med den estiske avis Postimees i marts, at han følte sig ansvarlig for hvidvaskskandalen. Han har ifølge Reuters desuden været vidne i sagen.

Estisk politi påpegede imidlertid i går, at der ikke ikke umiddelbart var informationer om sammenhæng mellem skandalen og Aivar Rehes forsvinden.

Om der er nye informationer i den retning, har politiet ikke kommenteret i dag.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra estisk politi klokken 12:54.