Tidligere ledelse i Amagerbanken skal betale 255,5 millioner kroner

Der er indgået en aftale mellem Finansiel Stabilitet og de dømte i sagen.

(ARKIV) Amagerbankens hovedkvarter på Amager. (Foto: Esben Salling © Scanpix)

Finansiel Stabilitet har indgået aftale om at afslutte sagen mod den tidligere ledelse i Amagerbanken, der gik konkurs i 2011.

Aftalen indebærer, at de dømte i sagen samlet betaler 255,5 millioner kroner, oplyser Finansiel Stabilitet i en pressemeddelelse.

- Vi har indgået et forlig, fordi de dømte ønskede at få afsluttet sagen, og det var vi villige til at acceptere, for så kunne vi få dommen gjort endelig. Samtidig mener vi, at vi har fået et forsvarligt beløb ud af forliget, siger direktør Henrik Bjerre-Nielsen til DR Nyheder.

Den indgåede aftale kommer efter, Østre Landsret i juni afgjorde, at den tidligere topchef og syv bestyrelsesmedlemmer fra Amagerbanken skulle betale 225 millioner kroner i erstatning til staten.

Henrik Bjerre-Nielsen erklærer desuden tilfreds med forliget set i lyset af den risiko, der ville være, hvis sagen fortsatte til Højesteret.

- Sammen med vores advokater har vi lavet en klar vurdering af, at sagen i så fald ville kun få flere forskellige udfald. Og selvom vi ikke anser det for særlig sansynligt, så kunne et af de udfald være, at de dømte ville blive frifundet, siger han.

Betaler 255,5 millioner

De dømte søgte efterfølgende Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret, og i forlængelse heraf har Finansiel Stabilitet ligeledes sendt ansøgning til Procesbevillingsnævnet.

- Finansiel Stabilitet har indgået aftale med de dømte om afslutning af sagen. Aftalen indebærer, at de dømte samlet betaler 255,5 millioner kroner.

- De dømte forestår selv den indbyrdes fordeling af betaling af beløbet. Som led i aftalen har begge parter trukket ansøgningerne til Procesbevillingsnævnet tilbage.

- Østre Landsrets dom er herefter endelig, skriver Finansiel Stabilitet i pressemeddelelsen.

Forsvarligt at afslutte

De 255,5 millioner kroner er lavere end det, den danske stat krævede i Østre Landsret.

Da staten lagde sag an mod de tidligere bankfolk, var kravet i landsretten på 375 millioner kroner.

(ARKIVFOTO) Retssag mod Amagerbanken startede den 5. april 2016 i Retten i Lyngby. Her er det tidligere direktør i Amagerbanken Jørgen Brændstrup, der ankommer. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

- Finansiel Stabilitet har efter rådgivning fra Finansiel Stabilitets advokater, Kromann Reumert, vurderet, at det er forsvarligt at afslutte sagen mod betaling af dette lavere beløb end det, som Landsretten havde fastsat.

- Den vurdering er foretaget under hensyntagen til blandt andet den procesrisiko, der ville være forbundet med behandlingen af sagen for Højesteret, hvis Procesbevillingsnævnet havde givet tilladelse hertil, skriver Finansiel Stabilitet.

Ledelsens ansvar

Sagen har handlet om ledelsens ansvar for et enkelt stort udlån til tre erhvervsmænd til et boligprojekt i København - herunder en kredit til valutaspekulation.

En af idémændene bag projektet var eksbokseren Hans Henrik Palm. Det gik under navnet "Østerfælled-ejendommen" og blev anlagt på Østerbro i København.

Værdien blev nedskrevet voldsomt efter finanskrisen. I stedet for at trække i bremsen fik kunderne mulighed for at dække tabet gennem valutaspekulation for lånte penge.

Den tidligere europamester i vægtklassen weltervægt Hans Henrik Palm var en af de erhvervsmænd, der efter rettens mening fik lov til at tage for stort og risikabelt et lån i Amagerbanken. (Foto: Claus bech © Scanpix)

De dømte

Landsretten har tidligere fundet det ansvarspådragende, at ledelsen i 2009 forlængede kreditten, så spekulationen kunne fortsætte.

De dømte er den tidligere direktør Jørgen Brændstrup og bestyrelsesformand Niels Erik Nielsen.

Derudover er de dømte bestyrelsesmedlemmer Villy Rasmussen, Henrik Zimino, Carsten Dan Ehlers, Henrik Ole Håkonsson, Kent Madsen og Jesper Michael Buster Reinhardt.

/ritzau/

Facebook
Twitter