Tidligere skatteminister: Borgfred om Skat bør ophæves

SF’s finansordfører mener, at den såkaldte borgfred om Skat står i vejen for at løse organisationens store problemer.

Jonas Dahl (SF) sad selv som skatteminister fra 12. december 2013 til 3. februar 2014 i daværende statsminister Helle Thorning Schmidts (S) regering. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Borgfreden omkring problemerne i Skat, der er indgået mellem regeringen og fire andre partier, skal ophæves, hvis problemerne i Skat nogensinde skal løses.

Det mener finansordfører hos SF, Jonas Dahl, der selv sad mindre end to måneder på skatteministerposten.

- Problemet er, at borgfreden både lægger låg på nogle af problemerne, men også at man er blevet enige om, at det helt sikkert er nok at tilføre en lille smule ressourcer. Jeg tror, det er alt for lidt, siger Jonas Dahl.

Med borgfreden blev der tilført 400 nye medarbejdere til Skat, og samtidig blev partierne enige om ikke at klandre hinanden for fejl, der måtte være begået tidligere.

Dermed slap de i alt ni skatteministre, som de seneste ti år har siddet på posten, for at blive gjort ansvarlige for problemerne.

Foruden Jonas Dahl har to andre SF’ere været skatteministre, og finansordføreren er ikke bleg for at erkende, at hans eget parti også bærer en del af skylden for rodet i Skat.

- For min skyld kan vi godt tage en diskussion af, hvem pilen peger på - den peger sikkert også på mig - men jeg er allermest optaget af, at vi får løst problemerne og får rettet op på de mange fejl, som er sket og fortsat sker i Skat.

Jonas Dahl er ikke den eneste kritiker af borgfreden. I dokumentarserien ”Skeletter i SKAT”, hvor tredje og sidste afsnit sendes på DR2 i aften klokken 22, kritiserer en af landets førende eksperter i offentlig forvaltning ligeledes aftalen.

Sagen kort

  • I september 2015 indgår regeringen sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale og Konservative en såkaldt borgfred omkring Skat.
  • Med borgfreden enes de fem partier om ikke at klandre hinanden for fejl begået tidligere og tilfører 400 nye medarbejdere til Skat.
  • 350 skal placeres i en ny manuel inddrivelsesenhed, mens 50 skal supplere udbytteområdet, hvor der er blevet svindlet for ni milliarder.
  • SF står sammen med Enhedslisten og Alternativet uden for borgfreden.