Tidligere socialdemokratisk energiminister: Stop salget af DONG

Det er alt for usikkert at sælge aktier i Dong til udenlandske investorer, mener Poul Nielson

Poul Nielson kritiserer nu det "røgslør", som han mener, der ligger henover de udenlandske investorer. (© DONG Energy)

Tidligere energiminister Poul Nielson (S) sår nu tvivl om den socialdemokratiske regerings salg af aktier i energiselskabet Dong.

- Det er unødvendigt at sælge så stor en del Dong og så på de vilkår. Staten er ikke nødlidende, sagde den tidligere topsocialdemokrat torsdag i radioprogrammet P1Business.

Finansministeriet og DONG's ledelse har forhandlet en aftale på plads med investeringsbanken Goldman Sachs om, at den køber nye DONG-aktier for otte milliarder kroner på betingelse af en række særlige vilkår, der nedbringer Goldman Sachs' risiko og blandt andet giver banken vetoret over for ændringer i DONG's øverste ledelse og strategi.

Et flertal i Folketinget støtter den amerikanske finanskæmpes indtog som aktionær, men der er også en vis bekymring for, hvad der sker, hvis Goldman Sachs vælger at sælge sin aktiepost igen.

Røgslør

Poul Nielson kritiserer nu det 'røgslør', som han mener, der ligger henover de udenlandske investorer:

- Vi ved ikke hvem, der står bag den gruppe, som opererer under navnet New Energy Investment. Det eneste vi ved er, at gruppen er ledet af investeringsbanken Goldman Sachs.

Poul Nielson bemærker, at investeringsgruppen er registreret i Luxemborg.

Bør stoppe salget

- Det vil være pinligt, hvis en senere gevinst ved den planlagte børsnotering ikke bliver beskattet, fordi investorerne hører hjemme i skattelylande. Så vil vi føle os fuldstændig til grin, siger Poul Nielson.

Han mener, at regeringen straks bør stoppe salget og kritiserer i øvrigt, at der ikke er en åben debat om beslutningen:

- Venstre og Konservative holder sig bevidst tavse for senere, at kunne kritisere aftalen. Det er fejt, siger Poul Nielson, som mener at regeringen skal aflyse aftalen hurtigst muligt.

FacebookTwitter