Tidligere topchef i Danske Bank går fri i erstatningssag om milliarder

Den tidligere topchef i Danske Bank Thomas Borgen skal ikke betale erstatning til investorer.

Thomas Borgen var topchef i Danske Bank fra 2013 til 2018. Dermed var han chef, da hvidvaskskandalen i Danske Bank begyndte at rulle. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Thomas Borgen skal ikke betale 2,4 milliarder kroner i erstatning. Det har Retten i Lyngby i dag bestemt.

Det var ellers, hvad 155 investorer krævede i erstatning af Thomas Borgen, der var topchef i Danske Bank fra 2013 til 2018.

Sagen blev behandlet af tre dommere, som var enige om resultatet, står der på rettens hjemmeside. Dommen kan ankes.

Igennem hele sagen har den 58-årige nordmand afvist erstatningskravet.

Vrede investorer stævnede Thomas Borgen tilbage i 2020, og søgte erstatning fra den tidligere topchef, da aktiekursen faldt kraftigt, efter at hvidvaskskandalen brød ud.

Hvidvaskskandalen

Det er nemlig hvidvaskskandalen, der er omdrejningspunktet, og som endte med at koste Thomas Borgen sin toppost i september 2018.

For i sagen om mulig hvidvask af op mod 1.500 milliarder kroner i Danske Banks estiske afdeling mellem 2007 og 2015 blev Thomas Borgen ansigtet i offentligheden. Det er samtidig den største bankskandale i Danmarkshistorien.

De 155 investorer mente, at Danske Bank og ledelsen burde have reageret allerede i 2014 og orienteret markedet, da en whistleblower havde advaret om, at der var urent trav i bankens afdeling i Estland.

Blandt investorerne finder man blandt andre Goldman Sachs og norske Oljefondet.

Retssagen begyndte i september, og dengang udtalte den tidligere topchef, at der ingen røde flag var.

Fik du tilsendt whistleblowerrapporterne?, spurgte hans advokat, Peter Schradieck, dengang i retten.

- Nej, jeg fik ikke nogen direkte henvendelser, og jeg fik heller ikke rapporterne. Men det er heller ikke naturligt, at en topchef fik det, sagde Thomas Borgen, der bekræftede, at henvendelserne blev taget op på direktionsmøderne, og at man satte en arbejdsgruppe i gang.

Får du nogen rapportering i denne her periode om, at det ikke går godt med de tiltag, I har sat i gang?

- Nej, det gør jeg ikke. Den helt klare forståelse er, at her er ingen røde flag, sagde den tidligere Danske Bank-topchef.

Kom som et chok

Hele sagen begyndte at rulle i 2017, da Berlingske afslørede, at russiske kunder har vasket flere milliarder kroner gennem den estiske filial, der havde været lukket i to år på daværende tidspunkt.

Thomas Borgen har forklaret i retten, at nyheden kom som et chok for banken.

- Vi forstod ikke, hvad det var, fordi vi havde lukket det ned for længe siden. Pressen vidste mere om de her transaktioner, end vi gjorde i begyndelsen. Vi måtte sætte i gang med nye undersøgelser for at se, hvad der var foregået, sagde den tidligere topchef.

Det førte til to rapporter for advokathuset Bruun & Hjejle i 2018, hvor det kom frem, at der var sket mulig hvidvask for 1.500 milliarder kroner mellem 2007 og 2015.

Kort efter stoppede Thomas Borgen som topchef.

Var sidste forsøg

Tidligere har Thomas Borgen og otte andre medarbejdere været sigtet af det danske bagmandspoliti, Søik.

Sagen faldt dog fra hinanden, og nordmanden kunne ånde lettet op for en stund.

Senere kom stævningen fra de 155 investorer dog, og dette var sidste skud i bøssen på at stille den tidligere chef til ansvar.

I dag arbejder Thomas Borgen som seniorrådgiver hos kapitalfonden Reiten & Co i Norge og er samtidigt ph.d.-kandidat ved BI Norwegian School of Business.

Han flyttede fra Danmark i januar 2021 og har lukket en virksomhed med rådgivning, som han stiftede kort efter sin afsked med Danske Bank i 2018.