Tidligere topchef Thomas Borgen takker nej til 7,2 millioner kroner i bonusser

Danske Banks tidligere topchef kan dog stadig tage 15 millioner kroner i lommen efter sin fratrædelse.

Thomas F. Borgen får 15 millioner kroner i sin opsigelsesperiode, fremgår det af Danske Banks årsregnskab. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den tidligere topchef hos bankgiganten Danske Bank Thomas F. Borgen får et tocifret millionbeløb i lommen efter han fratrådte som direktør 1. oktober.

Det fremgår af Danske Banks årsregnskab for 2018.

I regnskabet fremgår det, at hans ansættelse officielt afsluttes 30. september 2019. Det betyder, at han i alt får 15 millioner kroner i løn og pension med i foret, inden han officielt må vinke farvel til banken, som han nåede at stå i spidsen for fra 2013 til 2018.

Til gengæld har han afstået fra at få bonusser under Danske Banks incitamentsprogrammer på 7,2 millioner kroner, der ellers ville være kommet oveni.

- Med blik på de ekstraordinære omstændigheder i 2018 har Thomas F. Borgen frasagt sig sine rettigheder til bonus under det kortsigtede incitamentsprogram, skriver Danske Bank i regnskabet.

Et hårdt år for Danske Bank

Danske Banks årsregnskab kommer oven på et tumultarisk år: I september offentliggjorde banken sin egen undersøgelse af, hvad der var foregået i deres estiske filial mellem 2007 og 2015.

Her kom det frem, at der var strømmet mistænkelige transaktioner, som muligvis kan forbindes til hvidvask, for i alt 200 milliarder euro gennem banken.

Sagen har direkte påvirket Danske Banks resultat for året, skriver banken selv i sit regnskab.

Resultatet efter skat lyder på et overskud på 15 milliarder kroner, hvilket er knap seks milliarder kroner lavere end året før.

Desuden har banken mistet 29.000 kunder i Danmark i 2018.

- Dette er mest udtalt blandt privatkunderne i Danmark, hvor kundetilfredsheden ligger langt under vores mål.

- Der har også været en negativ effekt blandt erhvervskunderne i Danmark og i mindre udstrækning i Sverige, skriver banken.

BLÅ BOG: THOMAS F. BORGEN

  • Født 27. marts 1964 i Sarpsborg i Norge.

  • Thomas Borgen er uddannet Bachelor i Business Organisation fra Heriot Watt University i Edinburgh og har en MBA fra Syracuse University i New York.

  • Han har haft adskillige chefposter i bankverdenen og stiftede for første gang bekendtskab med Danske Bank, da han blev ansat som kasserer i Oslo i 1997. Derefter blev han overført til København og forfremmet til børshandler.

  • Direktørerfaring fik Borgen, da han i 2001 blev administrerende direktør for Danske Bank-ejede Fokus Bank, og i 2009 vendte han hjem til Danske Bank og blev en del af koncerndirektionen.

  • Som chef for Udenlandske Aktiviteter havde han blandt andet ansvaret for at rydde op i de problematiske bankaktiviteter i Irland.

  • I september 2013 tiltrådte han som administrerende direktør for Danske Bank.

  • Privat er Thomas Borgen gift med Torill Samdal Borgen, som han har 4 børn med. Han holder af at stå på ski, cykle og dyrke sejlads.

  • Kilde: Kraks Blå Bog, Børsen, Berlingske Business, Politiken, DR Nyheder