TIDSLINJE ’Projekt Orkan’: Apples fortrolige vej til Viborg

I fire år arbejdede en række danske ministre med at strikke en løsning sammen, der kunne få Apple til at placere et datacenter ved Viborg. Få overblikket her.

Se Apples vej til Viborg her. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Fire år skulle det tage, før Danmark vandt konkurrencen om at lægge jord til it-mastodonten Apples største europæiske datacenter.

Nærmere præcis på en mark i Foulum i udkanten af Viborg.

Men en 1.743 sider med dokumenter om sagen, som DR Nyheder har fået indsigt i, viser, at der måtte adskillige lokkemidler til, før det lykkedes. For Apple interesserede sig ikke kun for forsyningssikkerhed for el og grønne løsninger. Også muligheden for sænkede skatter og afgifter var centrale spørgsmål i dialogen mellem Apple og regeringen, fremgår det af dokumenterne.

Nedenfor kan du få et overblik over den fire år lange forhandling:

Første møde med Apple

2. marts 2012:

Invest in Denmark, en enhed under Udenrigsministeriet, som hjælper udenlandske virksomheder i forbindelse med investeringer i Danmark, retter henvendelse til Apple.

Apple svarer, at de er meget interesserede i at høre om mulighederne for at placere et datacenter i Danmark, men understreger, at de tidligere har "kæmpet en smule med el-priser", og at de derfor er "ivrige efter at høre, om det scenarie er skiftet".

26. marts 2012:

Apple mødes med en repræsentant for Udenrigsministeriet for første gang.

5. december 2012:

Daværende handelsminister Nick Hækkerup (S) forklarer i et brev til en kommune, at han er i gang med at undersøge mulighederne for at forbedre de generelle rammevilkår for grønne datacentre i Danmark.

Apple afslår

FRa 2012-2014 finder en lang kurtisering sted, hvor Udenrigsministeriet forsyner Apple med minutiøse beskrivelser af skatte- og afgiftsforhold, jordskælvsrisiko, forsyningssikkerhed og muligheder for genanvendelse af overskudsvarme fra anlægget, fremgår det af aktindsigten. Undervejs er Klima- og Miljøminister Martin Lidegaard (R) og EU- og Handelsministre Pia Olsen-Dyhr (SF) og Mogens Jensen (S) involveret i dialogen med Apple.

16. juni 2014:

Efter to års forhandlinger og flere tusinde siders dokumentation fra Danmark af alt fra jordbundsforhold, grøn varmeudnyttelse til skat, skriver Apple, at de alligevel ikke vil placere deres datacenter i Danmark:

- Efter lang diskussion og et omhyggeligt gennemsyn har vi besluttet os for at finde et andet sted, hvor vores europæiske datacenter kan ligge, skriver de og fortsætter:

- Det har været en meget svær beslutning, da Danmark kom med et ekstremt attraktivt tilbud.

Regering nedsætter el-afgift

17. juni 2014:

Den danske regering nedsætter PSO-afgiften på el for storforbrugere, Public Service Obligations. Sænkelsen kan blandt andet vise sig at komme store datacentre til gode.

19. juni 2014:

Udenrigsministeriet beder om et nyt møde med Apple.

- Jeg synes, at vi var nået langt, og der er også blevet gjort mange relevante politiske forbedringer, skriver de.

Listen over de seks konkrete politikforbedringer, som embedsmændene finder relevante for Apple, er fjernet fra DR's aktindsigt.

30. juni 2014:

Apple og en repræsentant fra Udenrigsministeriet mødes igen, og embedsmændene sender et nyt regnestykke til Apple, som inkluderer lavere PSO-afgifter for konkurrenceudsatte storforbrugere af el. Apple vil spare cirka en cent per kWh, lyder embedsmændenes vurdering. Regnestykket forudsætter, at Apple godkendes til at nyde godt af de nye lave afgifter.

Viborg - og regeringen - vinder

1. juli 2014:

I en mail takker Apple for mødet, og nu ser de igen Danmark – og Viborg - som en mulighed.

14. august 2014:

Apple besøger grunden i Viborg for første gang.

22. August 2014:

EU- og Handelsminister Mogens Jensen mødes med Apples skatteeksperter. Formålet er ifølge mødeindkaldelsen 'at bekræfte og bevare de attraktive rammevilkår for udenlandske investeringer i Danmark - ikke mindst grønne datacentre'.

9. december 2014:

Viborg er kommet tættere på at få et af verdens største datacentre til kommunen.

Apple har set grunden i Foulum, alle undersøgelser er foretaget, og et udkast til en købsaftale er udformet.

23. februar 2014:

Nu er det officielt. Apple har valgt Danmark som land for sit nye europæiske mega-datacenter. Og Viborg kommer til at lægge grund til.

2017:

I 2017 forventes datacentret – en investering på 6,3 milliarder kroner – at stå klar.