Tilbudsaviser giver spild af papir

En gruppe ildsjæle vil have stoppet det papirspild, som trykte reklamer fører med sig. Flere politikere tager i dag sagen op i Folketinget.

Der spildes for meget papir på reklamer, mener initiativet Reklamer Ja Tak, som nu har fået politisk fokus på sagen (Foto: © Christian Ringbæk, Scanpix)

Selv om vi lever i en stadig mere digital verden, så modtager vi et stigende antal gammeldags tilbudsaviser og reklamer trykt på papir.

Sidste år blev der lagt ikke mindre end 113.000 ton reklamer i vores postkasser. Det svarer til omkring 8 procent af Danmarks samlede forbrug af papir.

Nogle af disse reklamer bliver aldrig læst, men ryger direkte i skraldespanden eller flyder på gulvene i opgange. Og det papirspild skader miljøet og bør stoppes, mener en forening af private ildsjæle.

Kun hver femte fravælger reklamer

I foråret tog den 26-årige kaospilot Philip Hahn-Petersen initiativ til at lave foreningen Reklamer Ja Tak, der nu bliver bakket op af over 7000 personer på Facebook.

I øjeblikket har kun omkring hver femte husstand fravalgt at få reklamer med et Nej Tak-klistermærke. Men foreningens teori er, at langt flere ikke ønsker reklamerne, men de har bare ikke fået taget sig sammen til at få meldt dem fra.

- Vi gør gerne det, som er nemmest for os. Og det vil sige, at hvis vi automatisk er tilmeldt noget, så er vi mere tilbøjelige til bare at lade stå til, siger Philip Hahn-Petersen.

Papirspildet skal stoppes

Initiativtagerne har en simpel løsning til formindske papirspilde: Det skal som hovedregel gøres ulovligt for firmaer at proppe reklamer i vores postkasse, med mindre vi selv aktivt beder om at få dem ved at sætte et Ja Tak-klistermærke på vores postkasse.

- Jeg synes, at det er helt ok, at folk læser reklamer. Vi er bare ude på at komme spildet til livs. Altså når man modtager reklamer og ikke læser dem. Tænk på hvor mange ressourcer, som vi kunne spare, hvis det kun var dem der ønskede reklamer, som rent faktisk fik reklamerne, siger Philip Hahn-Petersen.

Forslaget i Folketinget i dag

Flere politiske partier som De Radikale, SF og Enhedslisten er nu blevet overbevist af gruppens idé og præsenterer i dag forslaget i Folketinget. De Radikales forbrugerordfører Bente Dahl mener, at man tydeligt kan se at den nuværende ordning med Nej Tak-klistermærker ikke virker:

- Når man går rundt i opgange, så vælter det ud med reklamer fra postkasser, og tilbudsaviser flyder på gulvene. Så der er mange mennesker, der ikke læser reklamerne, men åbenbart ikke har fået tilmeldt sig Nej Tak-ordningen. Så den ordning fungerer ikke, som den skal, siger Bente Dahl.

Branchen er dog uenig i, at der sker et voldsomt spild af papir. Firmaet FK Distribution leverer tryksager til over to millioner husstande, og de har fået lavet en analyse fra Yougov Zapera. Den viser, at syv ud af otte, der modtager reklamer, rent faktisk læser en eller flere reklamer om ugen.

Regeringen imod lovændring

Og også i regeringspartierne og Dansk Folkeparti er der modstand mod at ændre loven.

- Det er helt klart tåbeligt at uddele reklamer, som ryger direkte i skraldespanden. Men der må det være sådan, at det skal være folk selv, som tager et ansvar og sætter Nej Tak-skilte på postkassen, hvis de ikke ønsker reklamerne, siger Venstres forbrugerordfører Flemming Damgaard Larsen.

Ifølge den grønne tænketank Concito så er de trykte reklamer en væsentlig miljøbelastning. Hver gang vi modtager et kilo reklamer, så udleder vi lige så meget CO2, som hvis vi kører 15 km i bil.

Og hvis alle sagde nej til reklamer, så ville det spare 250.000 tons C02. Det svarer til udledningen fra en halv million danskeres el-forbrug.